Никотиновите лепенки, които се използват за отказване от тютюнопушенето, помагат за подобряване на паметта на хора с леки когнитивни увреждания, ранни симптоми на деменция. 

 
Според американско проучване никотиновата лепенка активира рецептори на нервните клетки, които са важни за ученето, вниманието и паметта.
 
Учените изследват 74 души. Установява се подобрение в когнитивните способности при хората, които използват никотинови пластири над шест месеца, в сравнение с групата, която приема плацебо. 
 
Някои лекарства, одобрени за лечение на болестта на Алцхаймер, като антихолинестеразни лекарства, забавят разграждането на мозъчното вещество ацетилхолин, което се свързва с никотиновите рецептори. Затова не е изненадващо, че никотинът показва подобни ползи, коментират експерти. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Никотинът не е безвреден. Изследвания показват, че тютюнопушенето е рисков фактор за развитието на болест на Алцхаймер. Поради тази причина учените не препоръчват пушенето на цигари с цел използване предимствата на никотина, описани в проучването.
 
Освен това според някои изследвания употребата на никотинови лепенки в продължение на години може да доведе до странични ефекти, включително сърдечносъдови заболявания.
 
Изследванията за действието на никотина при възрастни хора с леки когнитивни проблеми продължават.
 
Резултатите от настоящето проучване са публикувани в сп. Neurology.