Депресията се свързва основно с нарушение на психичното здраве, но тя може да предизвика и физически симптоми. 
 
В проучване, проведено от Световната здравна организация, което изучава връзката между депресията и соматичните симптоми, се установява, че от общо 1146 пациенти, страдащи от тежка депресия, 69% съобщават и за симптоми като главоболие, запек, отпадналост и болка в гърба
 
Предлагаме някои от често срещаните соматични изяви на депресията...
 

1. Мигрена

Според данните на проучване, поместено на страниците на Journal of Pain, има силна връзка между мигрената и депресията. Известно е също така, че депресията води до тензионно главоболие. 
 

2. Стомашни неразположения

Пациентите, които страдат от депресия, често се оплакват от диария или запек. Известно е още, че психичното състояние може да бъде причина за подуване на корема. Възможно е също така и да отключи развитие на синдром на дразнимото черво
 

3. Ставни болки


В данните на проучване, поместено в Journal of Clinical Psychiatry, се споменава, че хроничната болка в ставите и крайниците може да бъде симптом на депресия. От друга страна, пациентите, които страдат от болка в ставите, могат да бъдат засегнати и от депресия, като следствие на намаленото качество на живот. 
NEWS_MORE_BOX
 

4.  Болка в гърдите

Различни проучвания през годините свързват депресията със сърдечносъдовите заболявания. В едно от тях, където участие взимат 250 пациенти, се установява, че признаците на депресия и тревожност се наблюдават сред почти половината от хората, които се оплакват от болка в областта на гърдите. 
 

5. Болки в гърба

Депресията и стресът могат да влошат болката в гърба, а някои изследователи дори свързват депресивното състояние с хроничната болка в гърба. Тези оплаквания са често срещани сред пациентите, които страдат от тежка или клинична депресия.