Проучване, направено от екип американски учени, показва, че храната, която е богата на въглехидрати и мазнини предизвиква пристрастяване сходно на това към наркотиците.

 

Честото консумиране на чипсове, шоколадови изделия и газирани напитки създава в организма непрестанно желание за поемане на захар, сол и мазнини. Според учените, с времето удоволствието от консумирането на такива храни намалява, и за да задоволим потребностите си, увеличаваме количествата на поглъщаната храна. По същия механизъм действа и зависимостта към наркотиците, според изследването цитирано от "Дейли Телеграф".
Неврологът д-р Пол Кени обяснява, че консумирането на т.нар. "джънк фууд" може да се превърне в заместител на щастието и да доведе до зависимост. Поглъщането на все по-големи количества нездравословна храна, неминуемо води до покачване на килограмите и дори до тежка форма на затлъстяване.
 


За целите на изследването, д-р Кени, разделил опитни плъхове на три групи, които били подложени на различен хранителен режим. Учените установили, че центровете за удоволствие намиращи се в главния мозък загубват чувствителността си към мазнини и въглехидрати. Храната вече не носела същото удоволствие и опитните животни поглъщали все по-големи количества.


Било установено, че опитните плъхове нямали никакво желание да консумират храна с по-ниско съдържание на сол и въглехидрати, дори и когато тя била единствената им предложена


Специалистите определят наблюдаваното поведение като абсолютно сходно с това при хероинови и кокаинови наркомани. Според учените един и същ механизъм на невроадаптация, определя зависимостта от наркотици и от храна.