Почти две трети от страдащите от депресия не се повлияват от лечението с медикаменти. Наскоро учени от Университета на Вашингтон установиха, че имплантирането на устройство, което изпраща леки електрически сигнали до мозъка от блуждаещия нерв, който тръгва от мозъчната кора и стига до гърдите, може да подобри качеството им на живот.

 

Проучването включва около 600 пациенти с диагностицирана депресия, които не са се повлияли от лечението си с три или четири вида антидепресанти. При тези, които се подложили на стимулацията се наблюдавало подобрение при 10 от общо 14 показатели за качествен живот, включително физическо здраве, семейни взаимоотношения и работоспособност.


 

„Важно е да се установи какво е общото благосъстояние на пациентите, които не се поддават на лечение на депресията.“ Казва професор Чарлз Конуей, който оглавява изследването.


Много пациенти приемат три, четири, дори пет различни вида антидепресанти и едвам се справят с ежедневните си задължения. Но когато към лечението се добави и лек нервен стимулатор, ползите може да са значителни.

 

Един от участниците в изследването е бил приеман няколко пъти в болница заради депресия. Той споделя, че след началото на експеримента, бавно и полека настроението му се подобрявало. Преди проучването бил неконтактен без желание за забавления, а след това се е превърнал в човек с лека или почти никаква депресия, която не оказва ефект върху ежедневните му задължения.

 

Самото устройство стимулира блуждаещия нерв чрез слаб електрически ток. Може да помага на хора, които не се поддават на медикаментозно лечение на депресия, като засили концентрацията им, така че да могат да водят нормален начин на живот.