Нередовният, хронично нарушененият сън и силно променливата продължителност на съня през нощта може да повишат риска от развитие на атеросклероза.

 

Проследени са 2032 възрастни, расово и етнически различни участници от шест общности в Съединените щати в рамките на многоцентрово проучване.


 

Когато са наблюдавани за период от седем дни, участниците с по-нередовна продължителност на съня са по-предразположени към по-голямо натоварване с калций в коронарната артерия, повече плаки в каротидните артерии и по-голяма системна атеросклероза и скованост на кръвоносните си съдове, често споменавани като "втвърдяване на артериите".

 

Тези резултати предполагат, че поддържането на редовна или характерна продължителност на съня или спането по едно и също време всяка нощ може да играе важна роля в предотвратяването на сърдечносъдови заболявания.

 

Мултиетническото изследване на атеросклерозата (MESA) Допълнително проучване на съня включва участници от Сейнт Пол, Минесота; Балтимор; Чикаго; Форсайт Каунти, Северна Каролина; Окръг Лос Анджелис, Калифорния; и северен Манхатън и Бронкс, Ню Йорк.

 

Проучването изключва работещите на нощни смени, които вероятно имат нередовен сън, както и тези със съществуващо сърдечно заболяване и обструктивна сънна апнея, която е известен рисков фактор за коронарна артериална болест.

 

Сред участниците в проучването тези с по-нередовна продължителност на съня са по-склонни да имат атеросклероза в коронарните артерии и периферните артерии. 

 

Тези открития предполагат, че лекарите, които насърчават пациентите си да поддържат редовни модели на съня си, по този начин могат да намалят риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

 

Нарушаването на циркадния ритъм може да е връзката между нарушения сън и сърдечносъдовите заболявания. 

 

Той представлява 24-часов цикъл, част от вътрешния часовник на тялото и работи “на заден план”, за да изпълняват основни функции и процеси. Един от най-важните и добре познати циркадни ритми е цикълът сън-събуждане.

 

Почти всички основни функции, включително сърдечната честота, кръвното налягане, съдовият тонус и ендотелните функции, се регулират от гени на циркадния часовник.

 

Нарушаването или несъответствието на циркадните ритми може да прекъсне тези важни сърдечносъдови функции, което води до провокира хронично възпаление, промени в метаболизма на глюкозата, повишено активиране на симпатиковата нервна система и повишаване на артериалното налягане, всички предразполагащи към риска прогресия на атеросклерозата.

 

Референции:
1. Circadian Rhythm. Sleep Foundation - https://www.sleepfoundation.org/circadian-rhythm

2. Kelsie M. Full & etc. Sleep Irregularity and Subclinical Markers of Cardiovascular Disease: The Multi Ethnic Study of Atherosclerosis. Journal of the American Heart Association - https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.027361