С напредване на годините съвсем естествено започваме да губим частично слуха си. Смята се, че около две трети от възрастните над 75 години имат влошаване на слуха.


Слабият слух се приема за един от показателите за риск от развитие на деменция. Хубавото е, че според експерите може да се повлияе на скоростта на дементивните промени, грижейки се за слуха. Проблемите със слуха по принцип са отговорни за 8% от случаите на деменция.


Съществуват обаче различни форми на загуба на слуха и е важно да се определи кои от тях са свързани в действителност с деменция. Има разлика например между способността да се чува и способността да се разпозват думи на фона на околния шум. Именно последният проблем е свързан с нарушена обработка на звуковите сигнали в главния мозък. Тези проблеми не могат да се установят чрез обичайна аудиометрия, необходим е друг тест. В този смисъл и профилактиката на деменцията няма да е достатъчна с увеличаване звука на слуховото апаратче, необходими са съвсем други методи на рехабилитация. Връзката между влошаването на фонематичния слух в шумна околна среда и деменцията е малко изучена. За целта учени от Оксфордския и Хамбургския университет провеждат изследване в завиден мащаб. Те анализиратт данните на 82 хиляди души от британската Биобанка.

 

Наблюдението e продължило 11 години, като от началото му били включени възрастни над 60 години. Всеки от тях преминал през тест, при който е трябвало да различи определени думи в шумна обстановка, близка до реални ситуации. 


Учените установяват, че при хората с понижена способност да различават звуците в шумна среда рискът от деменция е 61% по-голям, а при тези със слаба такава – 91%, в сравнение с добре различаващите звуците на речта.


Според учени резултатите от изследването могат да бъдат изключително полезни. Според някои разбирането на речта в шумна среда може да бъде не само симптом, но и рисков фактор за деменция, което означава, че усилията за вторична профилактика на деменцията няма да бъдат напразни за забавяне нежелания процес на когнитивен упадък. За да се потвърди това, обаче са необходими нови контретни за това изследвания.


Изследването е представено в Alzgeimer's and Dementia.

 

Източници: 

Speech‐in‐noise hearing impairment is associated with an increased risk of incident dementia in 82,039 UK Biobank participants - Stevenson - - Alzheimer's & Dementia - Wiley Online Library