Депресивните състояния и естрогените
При анализ на психичните разстройства се установява, че при мъжете по-често се проявяват състояния на враждебност и разстройство на поведението, докато за жените са по-типични емоционалните-афективните разстройства, състояния на тревожност и депресия. 


Периодите, в които жените най-често страдат от емоционални разстройства, са непосредствено след раждането, преди менструация и по време на менопаузата, т.е. в периодите на понижено отделяне на естроген от организма. 


Естрогените имат възбуждащ ефект, активизират централната нервна система като повишават чувствителността на рецепторите към невротрансмитерите в естроген чувствителните неврони. Това води до повишаване на настроението, активността и антидепресивен ефект.


Депресивните състояния по време на климактериума се облекчават от прием на естроген, при което се отчита значително подобряване на качеството на живот.


Приема се, че при тримесечен прием на естрогени в терапията при депресия в менопауза и липса на ефект е необходима консултация с невропатолог или психиатър.


Значително подобряване на емоционалното състояние се отчита при терапията на жени след овариоектомия, като резултатите зависят от количеството на приеманите естрогени.


По време на хормонозаместителната терапия е възможно при някои жени да настъпят негативни промени – раздразнителност и депресия, което е свързано с прогестагените в медикаментите. Обикновено оплакванията се появяват в началото на терапията и изчезват два-три дни след прекратяването на приема му.Либидото при ниски стойности на естроген
Либидото зависи от много фактори като емоции, атмосфера, околна среда, както и от хормоналния статус.
Дефицитът на естрогени не бива да се подценява в тази насока. Факт е, че 45 % от жените в менопауза се оплакват от сексуална дисфункция.


Доказано е, че загубата на либидото може да е причинено от диспареуния, вследствие на атрофичен вагинит. Проявите на диспареунията могат да бъдат подтиснати посредством терапия с естрогени.
Изследвания на жени претърпели хистеректомия и билатерална овариектомия показват, че екзогенните естрогени сами по себе си водят до повишаване на либидото.
Комбинацията от естрогени и тестостерон вече значително повишава сексуалното желание. Комбинираната терапия засилва полово диференцираното поведение и се отразява на честотата на сексуалните контакти и оргазми.