Липсата на сън води до прекалено оптимистични мисли, заради които не успяваме да преценим потенциалните последици от финансови рискове, според ново проучване.

Изследователи от Duke University, Северна Каролира, САЩ оценяват ефектите от липсата на сън при 29 доброволци, които решават няколко задачи, свързани с взимането на икономически решения. Доброволците изпълняват задачата два пъти – първия път на сутринта, след като са се наспали през нощта и втория път след недостатъчен сън.

След като изследвали мозъчната активност на участниците, експертите установяват, че страдащите от липса на сън имат повишена активност в онези части на мозъка, които оценяват положително последствията. Освен това се отчита и понижена мозъчна активност в регионите, оценяващи негативните последствия.

Отдавна е известно, че липсата на сън може да повлияе на преценката ни при вземането на решения, както и понижи способността ни да се концентрираме и ползваме паметта си. Новото проучване обаче акцентира върху начина, по който недоспиването може да засегне и вземането на финансови решения, обясняват учените.

Хората, които са пристрастените към  игрите със залагания и обикновено играят до късно през нощта, се борят не само с неблагоприятните коефициенти на игралните автомати. Те имат проблем главно с недоспиването, което от своя страна влияе на мозъка. Играчите мълчаливо търсят печалби, като в същото време игнорират влиянието на потенциалните загуби, обяснява водещият автор на изследването, специалист по психология и неврология.

От друга страна казината използват различни трикове като безплатен алкохол, използване на електронни чипове, вместо истински пари, за да стимулират хората да поемат рискове и не осъзнават загубите. Липсата на сън пък със сигурност прави хазарта много по-примамлив за хората, се споменава в статия на Journal of Neuroscience.