Проблемите с настроението и емоционалното състояние, включително и биполярното разстройство, не са за подценяване. Повече от 20 милиона Американци имат психични заболявания, а 40 милиона са с емоционални разстройства. Тези цифри обаче не включват хората, които често определяме като неприятни и нервни типове, обикновено изпаднали в труден период на напрежение, когато и се проявяват симптомите на разстроена психика. За лечението на депресия на година само се харчат повече от 52 билиона долара в САЩ.
Тази статистика обяснява защо хората се ориентират към търсене на хранителни добавки или други алтернативни начини, които спомогнат подобряването на душевното състояние.


Какво влияе положително на настроениет?
При много хора, антидепресантите или спират да действат или имат нежелателни странични ефекти, казва Хенри Емънс, психиатър от Центъра за лечение на душевни заболявания от Университета на Минесота. Емънс е автор на труда „Химията и радостта: тристепененна програма за преодоляване на депресията чрез науката на Запада и мъдростта на Изтока“. В книгата си той препоръчва подходяща медикаментозна терапия, но също така и насочва вниманието към необходимостта от двигателна активност и използване на полезни есенциални вещества като част от физиологичното лечение при депресия. Експертът посочва хранителни вещества, които имат добър ефект върху емоционалното състояние.
 


Какви витамини, билки, хранителни добавки и начин на живот влияят на емоционалното състояние и могат да подобрят настроението?
По принцип мненията на експертите по темата са противоречиви, но има множество данни от клинични изследвания, които подкрепят подобна теза. Преди да се посветите на нелекарствените средства, които могат да спомогнат преодоляването на проблемите с настроението, е необходимо да се направи консултация със специалист за уточняване на душевното състояние в момента.


Добавки за настроение с потенциал

Жълт кантарион
Една от най-популярните билки за подобряване на настроението е Жълтият кантарион (Звъника, Hypericum), растение с жълти цветове, което е богато на много химични субстанции. 


Жълтият кантарион от векове и днес се използва при проблеми със съня, тревожност и лека форма на депресия. При анализа на 37 клинични изследвания се оказва, че билката има малка полза при повечето форми на депресия. Въпреки че са необходими още изследвания се смята, че жълтият кантарион редуцира симптомите на безпокойство и тревожност, помага при предменструалния синдром или резките промени в настроението в пременопаузата. 


Като фармацевтичен продукт жълтият кантарион може да се намери под формата на капсули, таблетки, течни екстракти. Препоръчителните дози са от 900 до 1200 милиграма на ден, като се взима най-малко в продължение на три месеца за постигане на ефект.


Билката дава потенциал за сериозно взаимодействие с широкоизползваните лекарства, включително средства за контрол на раждането, антидепресанти, антикоагуланти и медикаменти срещу ХИВ. Взаимодейства си с други билки и хранителни добавки. Но има по-ниска ефективност от медикаментите.


При взимането на антидепресанти вероятно жълтият кантарион увеличава страничните ефекти. Ето защо е необходимо допитване до лекаря или фармацевта дали е удачна употребата му с предписаните медикаменти.


Въпреки че са изключение, страничните ефекти включват:


  • гастроинтестинални разстройства,
  • кожни реакции, особено след излагане на слънце,
  • умора, изтощение,
  • тревожност, безпокойство,
  • сексуални дисфункции,
  • виене на свят,
  • главоболие,
  • суха уста.
S-Adenosyl-L-Methionine

е другото средство, което се използва за подобряване на настроението и се изучава широко в Европа. Намира се в аминокиселините и някои протеини.

 

В продължението: За валериана, лавандула и други.