Наситените мазнини могат да се окажат важен фактор за загубата на паметта, което придружава напредването на възрастта. Но определена мастна киселина може да има помощен ефект в предпазването на организма от ефектите на нездравословната диета, изпълнена с наситени мазнини.


При хранене, богато на наситени мазнини се наблюдава активиране на микроглия – вид глиална клетка, която има ключова роля в имунната система в мозъка. Активирането на микроглията повишава възпалението, което сериозно засяга определени мозъчни клетки в хипокампа, които са отговорни за способността ни да се учим и да формираме нови спомени.


Резултатите от научното изследване, публикувано в сп. Frontiers in Cellular Neuroscience сочат, че наситените мазнини могат да повлияят директно експресията на гени както в микроглията, така и в невроните, които да засегнат нивата на възпаление и да увредят функцията на мозъка. Микроглията има и друга функция, която директно виляе на сигналите, които невроните изпращат помежду си – имунните клетки проследяват сигналите, по-конкретно окончанията на невроните, през които те се подават и получават. Впоследствие микроглията може да консумира „излишните“ нервни окончания с цел подобряване на комуникацията. Този процес може да бъде повлиян от наличието на наситени мазнини в организма – сочи се за забързано консумиране на нервните окончания, което може да доведе до по-малки нервни клетки.


Но проблемът с наситените мазнини може да има потенциално решение. DHA, или докозахексаенова мастна киселина, има защитен ефект срещу повишеното възпаление и в двата вида клетки. Тази мастна киселина може да се приема като хранителна добавка. Тя има благоприятен ефект за мозъчната функция, както и за намаляване на възпалението. DHA също така подобрява сърдечната функция, както и здравето на очите и намалява риска от рак.

 

Приемането на полезни добавки като DHA при хранителен режим, богат на наситени мазнини, е съществено важен в съхранението на мозъка. Неспособността за научаване на нова информация и формиране на спомени са симптоми, които могат да се получат поради множество фактори, като прием на медикаменти, психични състояния или мозъчна травма. Наситените мазнини в организма ни са нещо, което можем да контролираме с промени в продуктите, които консумираме. По този начин може да се намали възпалението в мозъка.

 

Референции:
Caldwell, E. (2023, September 27)  Saturated fat may interfere with creating memories in the aged brain. Retrieved 2023, September 27 from https://medicalxpress.com/news/2023-09-saturated-fat-memories-aged-brain.html


Barrientos, R. (2023, August 10)  Dietary fatty acids differentially impact phagocytosis, inflammatory gene expression, and mitochondrial respiration in microglial and neuronal cell models. Retrieved 2023, September 27 from https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fncel.2023.1227241/full