Възрастните, които са били насилвани физически като деца, имат по-голям риск от развитие на хронична болка или хронично физическо заболяване в по-късен етап от живота. Освен това рискът от развитие на депресия и тревожни разстройства при тях е два пъти по-голям. Това е разкрито от изследователи на Университета в Торонто.

 

В проучването са използвани данни от представителна извадка на възрастни над 60 години от канадската провинция Британска Колумбия. Цялата информация е получена от Canadian Community Health Survey.


 

Специалистите правят сравнение между 409 души в напреднала възраст, които съобщават за история на физическо насилие в детство си, с 4659 техни връстници, които съобщават, че не са били физически малтретирани в миналото.

 

Изследователите предполагат, че травмиращото събитие на физическо насилие в детството би могло да повлияе както на физическото, така и на психическото здраве десетки години по-късно.

 

Сред появилите се при възрастните заболявания са диабет, различни онкологични нарушения, мигрена, артрит, някои сърдечносъдови заболявания и такива, които засягат дихателната система, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

По време на проучването изследователите взимат под внимание различните фактори, които биха могли да повлияят на физическото и менталното здраве. Такива са размер на доходите, степента на образование, тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол и други.

 

След излкючване на различните фактори, които биха могли да повлияят здравето на засегнатите, не се установява значителна промяна в резултатите.

 

Специалистите проверяват различните възможности за повлияване на появилите се нарушения. Когнитивно-поведенческата терапия показва добри резултати за намаляване на посттравматичното стресово разстройство, депресията и симптомите на тревожност при преживели епизод на насилие в детството.

 

Чрез проучването не е възможно да се определи конкретното нарушение, което би могло да се развие в бъдещето на засегнатото дете, както и не могат да бъдат определени специфичните пътища, по които физическото насилие засяга здравето в по-късен етап от живота.

 

Канадското проучване е публикувано в сп. Aging Health and Research.

 

Референции:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667032122000348?via%3Dihub