Основно главоболието може да се разглежда в следващите типове, като се има предвид, че при всеки симптомите се проявяват индивидуално и диагнозата следва да се постави от лекар.

 

 

  • Главоболие вследствие на напрегнатост (главоболие от стрес) - болката е умерена и продължава няколко минути или дни, с тенденция да се повтаря. Силата на болката е постоянна и се чувства от двете страни на главата и врата. Различава се усещане за напрегнатост на мускулите. Няма оплаквания като гадене. Движението не влошава болковата симптоматика.

 


  • Мигрена – оплакванията варират. Има няколко различни типа мигрена. При повечето се различава пулсираща болка от едната страна на главата. Белег за този вид главоболие е влошаване на състоянието при движение и наличието на допълнителни симптоми като гадене, повръщане, диария и силна чувствителност на шум, светлина и миризми. При някои има аура (например, виждат се мигащи светлини, има наличие на шум в ушите) преди поява на главоболието.

 

  • Главоболие на пристъпи – често, сравнително кратко (продължава неповече от час), локализирано от едната стана на главата, засегната е областта на слепоочието или около едното око. Появява се веднъж или няколко пъти дневно и често разстройва съня. Главоболието се изпитва в продължение на няколко седмици. Появява се отново след няколко месеца.

 

  • Хронично ежедневно главоболие – изпитва се най-малкото 15 дни всеки месец през последните три. Болковата симптоматика носи характеристики на останалите типове главоболие.

* * *
Типовете главоболие се разглеждат в две категории основно: първично и вторично. Първичното главоболие не се свързва с друго заболяване, при вторичното причините са – нараняване на главата, високо артериално налягане, тумор. При главоболието от втори тип е необходимо да се лекува основното заболяване, в противен случай състоянието се влошава.


Главоболието от първи тип не е фатално за живота, но то може да разстрои значително качеството на живот. Необходимо е произходът на главоболието да се изясни и постави точна диагноза. Терапията включва прости облекчаващи болката методи и лечение с медикаменти.
Вероятността да се предотврати или да се редуцира честотата му зависи от двигателната активност. Препоръчват се редовни аеробни упражнения за редуциране на стреса. Раздвижването може да подейства обезболяващо.


Желателно е да се избягват някои храни, алкохол или противозачатъчни. Препоръчва се балансирано редовно хранене, за да се поддържа постоянно нормално ниво на кръвната захар.


* * *
Обичайните средства срещу главоболие са ефективни в повечето случаи, ако се приемат правилно. Повечето силни и специализирани лекарства като триптани или 5HT таблетки се справят успешно с мигрената.
Широко използвани са алтернативни методи за преодоляване на главоболието, например прилагане на ботокс.


Стандартното лечение с лекарства обикновено не дава резултат при главоболието от пристъпен характер, тъй като те не действат толкова бързо. Инхалациите с кислород са ефективен метод за повечето, както и прилагане на медикаменти под формата на инжекции.


При продължителното взимане на лекарства съществува риск от влошаване на главоболието или проявата му в хронична форма ежедневно. Такова е главоболието продуцирано от аналгетици и препарати, които впоследствие имат ефект на бумеранг. Единственият начин да се редуцира оплакването е да се преустанови приемането на съответните лекарства, което е желателно да стане след обсъждане с лекуващия лекар.