Хората на средна възраст, с наднормено тегло, но без затлъстяване, са 71% по-застрашени от развитие на деменция, от тези с нормално тегло, съобщават учени.


Предишни проучвания показаха връзка между затлъстяването и деменция. Но според шведско изследване на 8 534 души, публикувано в сп. Neurology, наднорменото тегло също е рисков фактор.


Установява се, че хората, класифицирани с наднормено тегло, които имат индекс на телесна маса (ИТМ), по-голям от 30, са 288% по-застрашени от развитие на деменция, от тези с ИТМ между 20-25.


 

Рискът при хората, които имат индекс на телесна маса между 25-30, е 71%.


Световната статистика сочи, че 1,6 милиарда възрастни имат наднормено тегло.


 „Изводите от изследването водят до увеличаване на голяма част от доказателствата, които показват, че хората на средна възраст, които имат наднормено тегло, значително увеличават риска от развитие на деменция по-късно в живота.“, подчертава д-р Сузане Сьоренсен, председател на обществото за борба с Алцхаймер. Изследванията в тази насока продължават.


Около един от всеки 20 души, на възраст над 65 г., има деменция. Според специалисти, здравословният начин на живот и хранене е важна превантивна мярка срещу състоянието.