За да помогне на лекарите да осигурят висококачествена неврологична помощ, Американската академия по неврология - American Academy of Neurology (AAN) препоръчва лекарите да извършват годишни прегледи на хора на възраст над 65 години за проблеми с паметта и мисленето. Изследването представлява периодичен триминутен когнитивен тест.


Защо прегледите трябва да се извършват на хора с възраст 65+ години? Защото самата възраст е рисков фактор за когнитивен спад, а лекото когнитивно увреждане е все по-разпространено при възрастните хора. Според ръководството на Американската академия по неврология за 2018 г. близо 7% от хората по света в началото на 60-те години имат леко когнитивно увреждане, а 38% от хората, които са на възраст на 85 години и повече, със сигурност го имат. Затова Американската академия по неврология препоръчва на лекарите да отчитат колко често провеждат подобни прегледи с цел да предотвратяват подобни увреждания навреме.


Твърди се, че хората с леко когнитивно увреждане имат проблеми с паметта, но обикновено не го разбират веднага, защото подобни състояния не са достатъчно тежки, за да повлияят на ежедневните дейности. Въпреки това, лекото когнитивно увреждане може да бъде ранен признак на болестта на Алцхаймер или други форми на деменция. Това може да бъде и симптом на проблеми със съня, медицински заболявания, депресия или страничен ефект от лекарства. Чрез тези изследвания симптомите могат да се идентифицират лесно и да се назначат лечения, които да подобрят качеството на живот на човек.Норман Л. Фостър от Университета на Юта в Солт Лейк Сити, който е сътрудник на Американската академия по неврология, казва, че мисленето е най-чувствителният индикатор за това, как работи мозъкът и правилно ли се изпълняват функциите му. Според него няма как да се очаква хората да съобщават за собствената си памет и за проблемите с мисленето, защото е възможно да не ги споделят с лекарите си. Затова  годишните прегледи ще помогнат за идентифицирането на лекото когнитивно увреждане рано.


Американската академия по неврология също отправя молба към близките на възрастните хора да се грижат за тях и да ги наблюдават, за да описват правилно симптомите им, за да се предотврати прогресиране на болестта и за да могат лекарите да справят по-лесно със състоянието им.