Според много родители тръгването на училище незаслужено се счита за сериозно изпитание единствено за нервите на детето. Факт е, че училището в началото често стресира много повече родителите, отколкото самите ученици.

 
Споделянията на оплакванията от родителския стрес покрай старта на новата учебна година са толкова повсеместни, че провокират редица интересни тълкувания и класации. Справка с популярните социални мрежи показва, че има няколко оплаквания, общи за почти всички родители на деца в ученическа възраст. Затова, ако първите дни на учебната година носят сериозни изпитания за психиката ви, знайте, че далеч не сте сами.
 

Начало на новата учебна година – празник или кошмар за родителите?

Най-голяма част от родителите посочват, че основният стресиращ ги фактор след повторното тръгване на детето в училище е нуждата да го транспортират и съпровождат до училище или детска градина. Това е фактор, който може сериозно да обърка сутрешната програма на работещите родители. В комбинация с грижите покрай подбирането на облекло, учебници и други училищни принадлежности само няколко дни по-рано, стресирането на родителите е напълно обяснимо.
 
Тези грижи обаче далеч не са единствените. Ето какво още вълнува родителите в първите дни на новата учебна година:
NEWS_MORE_BOX
 
  • 45% от родителите са притеснени от затрудненията на детето при справяне с домашните работи от училище;
  • 48% от майките споделят, че са сериозно притеснени за това колко успешно ще съчетават домакинските грижи за семейството и нуждата от индивидуално внимание към детето;
  • 72% се тревожат за това доколко пълноценни ще бъдат грижите за детето им от страна на училищния персонал;
  • 86% от родителите са загрижени за качеството на хранителния режим на детето в училище;
  • 94% посочват като водеща грижа притеснението от евентуално агресивно отношение към детето им в училище от страна на останалите деца;
 
Интересно е да се отбележи още един факт – едва 20% от родителите посочват стартирането на учебната година като възможност да си осигурят малко повече спокойствие и време за себе си.
 

Посочените данни са резултат от проучване на специализираното онлайн издание Parents, целящо да представи гледната точка на родителите по повод на първия учебен ден. Данните показват, че връщането в училище далеч не стресира единствено децата и затвърждават факта, че вълнението при родителите често е по-голямо. Факт е обаче, че това вълнение е споделено и далеч не е единичен случай. Имайки предвид това, всеки родител трябва да подходи по-спокойно към проблема и по-важното – да не допусне стресът да рефлектира допълнително и върху детето.