Музикотерапията помага за преодоляване на депресия, съобщават финландски учени.

 


Изследване установява, че хората, които свирят на инструмент, показват по-малко симптоми на депресия или безпокойство, отколкото тези, които тепърва започват музикотерапия.


 


Предполага се, че методът помага на пациентите да изразят своите емоции.

 


Музикотерапията се приема като психотерапевтичен подход, при който музиката и музицирането се прилагат за целенасочено медииране на връзката тяло-разум-емоция, в процеса на преживяване и осъзнаване, с цел зареждане с положителна емоция, подпомагане оздравяването, както и развитието на човека.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Комбинирането на музикалната терапия заедно със стандартни методи на лечение и психотерапия, помага за намаляването на нивата на депресия и тревожност, уточнява проф. Кристиан Голд от изследователския екип.  

 


Музикотерапията има специфични качества, които позволяват на хората да изразят себе си и да си взаимодействат по невербален начин - дори и в ситуации, когато не могат да намерят думи да опишат своите вътрешни преживявания.

 


Изследването включва 79 души на възраст между 18-50 г., диагностицирани с депресия.

 


46 от тях се подлагат на психотерапия и антидепресанти, а другите 33 посещават курс по музикотерапия.

 


Участниците композират музика, с помощта на барабани, ксилофон и дървени инструменти.

 


Три месеца по-късно те показват значително подобрение на състоянието си и намаляване на симптомите на депресия и тревожност, констатират учените.