Докато се слуша музика, мозъчните вълни сред хората, които страдат от епилепсия, са различни, в сравнение с тези, които са незасегнати от нарушението, става ясно от данните на проучване. То би могло да доведе до разработване на нови методи, които да предотвратят епилептичните гърчове
 
Изследователите от Щатския университет в Охайо насочват своето внимание към музиката и мозъка при страдащите от епилепсия, защото обработването на музикалните тонове се случва в същата област, е която се появяват и гърчовете при епилепсия на темпоралния лоб, а именно – в темпоралния лоб. Този вид епилепсия съставлява около 80% от случаите на заболяването. 
 
Експертите анализират данни от 21 души, страдащи от епилепсия. Моделът на мозъчните вълни е записан, докато участниците слушат произволно избрана музика, както и по време на тишина. Резултатите са сравнени с тези от контролна група. 
 
Сред всички се наблюдава повишена активност на мозъка, докато се слуша музика, но в тези случаи активността на хората с епилепсия е значително по-висока. В допълнение, мозъчните вълни при тях са по-склонни да се синхронизират с музиката във фронталния и темпоралния лоб на мозъка, в сравнение с хората, които не страдат от състоянието. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Епилепсията е сред най-честите заболявания на нервната система. Тя е хронична болест на мозъка с различна етиология и се проявява с повтарящи се пристъпи, които често се придружават от нарушения на съзнанието. 
 
Епилепсията не е единственото състояние, свързано със здравето, което може да се повлияе благоприятно от музиката. От данните на предишни проучвания се установява, че за намаляване на тревожността музиката е по-ефикасен метод от приема на медикаменти. С нейна помощ може дори да се стимулира имунната система
 
Резултатите от проучването са представени по време на Годишната конференция на Американската психологическа асоциация.