Сякаш сме наясно, че не всеки умее да мисли креативно и отстъпваме привилегията на единици. Какво може да ги отличава? Мозъкът, възпитанието, израстването или... мързелът. Всъщност, забелязали ли сте, че не точно работещите много се отличават с изобретателност. Да, действително, работещият много тежи на мястото си, той успява да е изключително гъвкав в областта, в която ежедневно се занимава, но...


Разковничето е в умението да се отпускаме. Да се отпускаме до такава степен, че и на работното място, въпреки работния режим наоколо да изпаднем в състояние на дрямка. Учените, изследвали активността на мозъка, стигат до заключението, че в състоянието, което се намираме между съня и бодърстването, се отличава с повишени творчески способности. 


След лек сън или дрямка хората имат подобрена способност да решават проблеми, поясняват изследователите от Сорбоната.В действителност, откритието не е никак ново. Говори се, че самият Томас Едисон е използвал тези мигове след сън. Той умишлено е заспивал в креслото си, държейки в ръцете си две стоманени топки. Звукът при изпускането им при заспиването будели учения и той успявал да продължи развитието на своя идея за изобретение.


Понастоящем френските учени решили да разгледат по-подробно творческия подход на Едисон. Поканили 103 души да им сътрудничат, като им връчили сложна задача за разрешаване. Трикът бил, че примерът съдържал хитрост, която, ако не се „види“ - не може да се реши задачата. 


Оказало се, че след 20 минутна дрямка в тиха тъмна стая, държейки бутилка с вода вместо стоманена топка, решението на задачата намерили близо 3 пъти повече от тези, които успели да изпаднат в недълбок ранен сън, в сравнение с бодърствалите и близо 6 пъти повече от групата на дълбоко заспалите.


При оттеглянето в стаята половината от доброволците не успели да мигнат, 14 преминали във фаза на по-дъбок сън, 24 успели да се отпуснат и изпаднат само във преходната фаза на недълбок сън. Естествено, мозъчната активност на доброволците е била проследявана чрез специална апаратура.


Според учените резултатът е показателен, тъй като рядко се получават подобни резки различия при подобен тип експерименти. Според тях мозъчните вълни, при които работи творчески настроеният мозък са алфа вълните, характерни за състоянието на отпускане, и делта вълните, характерни за по-дъбокия сън. Но определено и според тях е необходима още научна работа, за да се разбере връзката между лекия сън и творческия заряд.
 

Източник: 

Sleep onset is a creative sweet spot (science.org)