Съставки на зеления чай, както и ресвератрола биха могли да предотвратят появата на плаки в мозъка при болест на Алцхаймер. Това разкри екип от изследователи на Университета Тъфтс в САЩ.

 

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция, която се характеризира с когнитивен упадък и загуба на памет. Нейното развитие и начало все още не е напълно изяснено от учените.


 

Това невродегенеративно заболяване се асоциира с натрупване на плаки в мозъка, увеличаване на мозъчните имунни клетки, невровъзпаление и нарушено невронно сигнализиране.

 

При някои хора различните вирусни инфекции биха могли да предизвикат натрупването на амилоидни плаки, както и настъпването на възпалителни процеси, асоциирани с болестта на Алцхаймер в мозъка.

 

Все повече проучвания изследват връзката между херпес вируса и последващото предразположение на пациентите към деменция, както и възможността на насочените срещу вируса медикаменти да понижат риска от когнитивен упадък.

 

С помощта на 2D и 3D модели на херпес индуцирана болест на Алцхаймер, специалистите от Университета Тъфтс разкриват някои съставки на растителна основа с минимални токсични ефекти, които намаляват амилоидните плаки.

 

Те изследват 21 съединения, включително лекарства, одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, които не са предназначени за лечение на деменция, диетични и билкови добавки, както и хранителни добавки, известни като противовъзпалителни, „против стареене“ или про-когнитивни. Някои от тях са кофеин, зелен чай, камфор, цитиколин, инсулин, метформин, ресвератрол и золмитриптан.

 

При анализ на резултатите, изследователите разкриват положително влияние на зеления чай, както и на ресвератрола върху мозъка на хората.

 

За разлика от антивирусните лекарства, някои от съставките на зеления чай биха могли да помогнат чрез засилване на имунната система, засилване на пролиферацията и активността на определен вид Т-клетки, които действат като първа линия на защита срещу инфекциите.

 

Ресвератролът е вид природен фенол и фитоалексин, който се произвежда по естествен път от няколко вида растения. Той се съдържа в гроздето, ядките и други храни.

 

Заради свойството да активира отделни ензими, отговорни за формирането на плаки, неговото действие при болест на Алцхаймер се изследва от редица учени.

 

Изследователите отбелязват нуждатата от допълнителни изследвания, които да проследят възможното влияние на тези съединения, както и потенциалното им приложение за превенция или справяне с деменцията.

 

Информация за направените разкрития е публикувана в сп. Free Radical Biology and Medicine.

 

Референции:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584922001770