Злоупотребата с алкохолни напитки сред пациенти с посттравматични стресови разстройства може да бъде предотвратена с помощта на клас от съединения, които понижават желанието за алкохолна консумация. Това разкриха специалисти от Scripps Research.

 

Редица статистически данни посочват, че приблизително една трета от пациентите, които страдат от посттравматично стресово разстройство имат проблем с приема на алкохол,.


 

Според Националния център за посттравматично стресово разстройство на Министерството на ветераните на САЩ, около 12 милиона възрастни в САЩ са засегнати от това състояние годишно.

 

Рискът от злоупотреба с алкохол или друга зависимост при мъжете и жените, които са в посттравматично стресово разстройство е два пъти по-висок.

 

Освен това, хората с посттравматично стресово разстройство, които приемат прекомерни количества или са алкохолно зависими са изложени на по-висок риск от суицидни мисли и екстремна агресия в сравнение с тези, при които състоянията се срещат поотделно.

 

В резултат на разлчни травматични и тежки събития в живота на хората, те често прибягват към прием на алкохол или други вещества, влияещи негативно на човешкия организъм, което може да доведе до сериозна зависимост.

 

Един определен протеин в мозъка, получен при експресията на FKBP5 ген, е активен при пациенти злоупотребяващи с алкохол, както и при такива с посттравматично стресово разстройство.

 

Специалистите от Scripps проследяват връзката между посттравматично стресово разстройство и прекомерния прием на алкохол, в резултат на което установяват, че алкохолът води до раздразнителност, страх, прояви на безспокойство и нарушения в съня.

 

При прилагане на Benztropine (Cogentin), който е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за лечение на болестта на Паркинсон и е насочен към редица молекули в мозъка, специалистите установяват понижено желание за алкохолен прием при стресирани мъже и жени, както и подобряване на агресивното поведение сред жените.

 

От друга страна, SAFit2 - експериментално съединение, предназначено специално за блокиране на FKBP5, понижи желанието за консумация на алкохол сред стресирани мъже, както и техните и на жените нива на страх. Нито едно от тези лекарства обаче, не повлия на съня.

 

Според специалистите различията в резултатите между половете биха могли да се дължат на различните им хормони.

 

Информация за изследването е публикувана в сп. Neuropsychopharmacology. Направените разкрития могат да подпомогнат за намаляването на алкохолната зависимост сред пациентите с посттравматични стресови разстройства.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41386-022-01497-w