Една от най-добре изучените молекули на щастието е ендорфинът, естественото болкоуспокоително за човешкото тяло. Самото му име се превежда като „вътрешно произведен морфин“. Ендорфините наподобяват опитатите по своята химична структура и имат аналгезиращи свойства. Те се произвеждат от хипофизата и хипоталамуса по време на активна болка, физическо натоварване, сексуална активност и оргазъм. Основната им функция е да потискат предаването на нервни сигнали за болка.
 
Ендорфините са свързани с приповдигнатото настроение и забележима еуфория след продължително тичане, но ендоканабиноидите влияят по-силно на този феномен. Ендорфините обаче са главните виновници за понижената чувствителност към болка при аеробни натоварвания. Произвеждат се в най-високи количества при интензивни анаеробни кардио и силови тренировки.
 
Френско изследване от 1999 г. докладва за неочаквана терапевтична полза от иглотерапията. Чрез прецизното поставяне на акупунктурни игли в определени точки на тялото се отключват механизми за стимулиране производството на ендорфини. Друго изследване отчита по-високи нива на ендорфини в гръбначно-мозъчната течност (ликвор) след иглотерапия. Следователно, акупунктурата е отличен метод за стимулиране на ендрофините, които карат тялото да се чувства отпуснато и спокойно и дори еуфорично, със силно притъпени болкови усещания.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Друг изпитан начин за повишаване на ендорфините е приемът на люта храна. Храни като лютите чушки, например, стимулират толкова силно вкусовите рецептори и инервират лигавицата на езика, устната кухина и носоглътката, че мозъкът решава: болката е непоносима. Това води до бързото отделяне на огромно количество ендорфини, които носят приятно усещане за цялото тяло – основната причина хората да обичат и търсят много люти храни. 
 
Една от най-лютите храни на света, която малцина дръзват да опитат е къри, познато като The Widower. Британският лекар Иън Ротуел документира с видео как изяжда цяла порция от невероятно лютото ястие, което довело до отделянето на толкова ендорфини, че Ротуел халюцинирал в продължение на 10 минути.