Еволюцията се е погрижила да направи така, че нещата, които са важни за оцеляването на един организъм, да му носят наслада. Храненето, сънят, сексът... Повечето живи същества са програмирани да се стремят към удоволствие и да избягват болката. Висшата нервна система при много от тях изобилства от неврохимикали, които превръщат търсенията и борбите от живота в нещо приятно, което ще подтикне към ново търсене, отново и отново – те носят щастие, когато постигаме целите си.
 
Кои са неврохимикалите носещи удоволетворение, тези „молекули на щастието“? 
 
На първо място стоят ендоканабиноидите - „молекулите на блаженството“. Най-известната сред тях се нарича анандамид, името и е заимствано от санскритската дума ананда - блаженство, щастие, веселие. Анандамида е естествена за тялото мастна киселина, действаща като невротрансмитер – предавател на нервни импулси. Рецепторите, с които се свързва са същите, които използва и тетрахидроканабинола (THC) – психоактивната съставка в марихуаната.
 
Анандамида изпълнява функции както в централната, така и в периферната нервна система, като в периферната е силно застъпена комуникацията и регулацията с имунната система. Анандамина играе роля и в ембрионалното развитие, когато бластоцистът все още се намира в матката. Това насочва учените към идеята, че канабидоидите като цяло и THC в частност влияят върху бременността от най-ранен стадий. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Заслуженото име като „молекула на блаженството“ идва от факта, че анандамида е основен фактор в регулацията на хранителното поведение и генерирането на неврохимични сигнали за мотивация и удоволствие.
 
Освободена в тялото, молекулата подсилва апетита, увеличава удоволствието от приетата храна и евентуално сигнализира на мозъка, че е настъпила ситост – блаженото засищане на глада. Положителните ефекти от физическа активност също се предават с помощта на анандамида – по време на или след секс, именно тази молекула изпраща сигнали в мозъка, които водят до освобождаването на ендорфини в тялото – те отпускат, носят чувство на задоволство и щастие.
 
Очаквайте продължение с оставащите 6 молекули на щастието.