Технологията се е превърнала в естествена част от живота на младото поколение, отчитат учени от университета в Мриленд. Компютри, телевизори, MP3 плейъри заемат важно място в ежедневието на децата и младежите. Мобилните телефони днес се смятат за най-необходимата вещ за живота ни.


При младите хора вече се наблюдават, както психически, така и физически симптоми на страдание, когато останат без телефон за ден. Младежите обясняват колко страшно е било и колко са пристрастени към мобилните си телефони, споделя проф. Сюзън Мойлър, ръководител на проучването.


Участниците в експеримента проявяват психически симптоми като самота, паника, тревожност, дори и сърцебиене, когато са лишени от телефон.


В проучването се включват 1000 студенти от десет страни, които остават без контакт с всякакви мобилни устройства в продължение на 24 часа. През това денонощие те специално описват споходилите ги чувства от липсата на апарат. Проф. Мойлър обяснява, че повече от половината не успяват да издържат определеното време и иска телефона си обратно. При всички се наблюдава предразположеност да се „затварят в себе си“, коментира тя.


Райън Блондино, студент в университета в Мариленд, сравнява чувството, породено от липсата на телефон, с липсата на крайник. През цялото време той има усещането, че телефонът му вибрира. Райън признава, че за него технологиите са като наркотично средство и без тях се чувства загубен.


Проучването открива минимални разлики в начина, по който студентите от различните страни използват дигиталните устройства. В заключение учените обясняват, че повечето студенти, независимо колко икономически развита е страната им, еднакво използват и се пристрастяват към технологиите.


Докладът е публикуван в International Center for Media & the Public Agenda.