Болестта на Моргелонс все още не е много ясна на медицината. Симптомите на странното заболяване основно се изразяват в усещане на „пълзене“ по кожата.

Страдащите се оплакват от усещане, подобно на лазене на буболечки върху кожата си или под нея. Те също така чувстват умора и имат болезнени язви по различни части на тялото.

Пациентите споделят още, че изваждат влакънца от засегнатите места, вследствие на което нараняват кожата си. Изследване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията а САЩ, има за цел да внесе яснота по повод сравнително новото заболяване.

Проучването е резултат на повишения интерес към състоянието от страна на депутати и пациенти. То се опитва да определи какво точно представлява болестта на Моргелонс. Най-важното за пациентите е да разберат медицинските причини, които водят до неговото развитие. Изследването обаче не открива такива.

Никой не отрича, че хората с Моргелонс страдат от нещо. Според новите открития обаче симптомите съществуват единствено в съзнанието им.

Учените извършват кожни биопсии и взимат урина и кръвни проби, търсейки инфекциозни заболявания, включително бактерии и гъбички, които биха могли да обяснят заболяването. Такива обаче не са намерени.

Раните на пациентите са определени като „самонаранявания“, които не са предизвикани от външни фактори. Когато изследователите анализират влакната от кожата на пациентите, учените откриват предимно памук и найлон. Това предполага втриване в дрехите.

Изследването включва 3,2 милиона души в Северна Калифорния. Въз основа на здравните им регистри учените констатират 115 пациенти, съобщили за симптоми, които съответстват на тези на болестта на Моргелонс.

NEWS_MORE_BOX


 

77% от участниците са бели жени, на средна възраст 52 години. Като цяло проучването установява, че състоянието се среща много рядко – съотношението е около 4 на всеки 100 000 души.

Въпреки че медицинската причина не може да бъде разпозната, изследователите отбелязват, че влошеното здраве е тенденция при хората, страдащи от Моргелонс, а 70% от тях са с хронична умора. Много от пациентите, с подобни симптоми, имат едно или няколко медицински или психически заболявания, включително депресия.

Около 59% са с когнитивни нарушения, а при 50% от тях тестовете за наркотици са положителни. Резултатите от изследването разочароват много хора, страдащи от състоянието, които не искат да приемат, че то се дължи на някакъв вид психоза.

Данните от изследването са публикувани в списание PLoS One.