Усещаме ли непоносимост към хора, които се хранят с отворена уста? Подлудява ли ни звукът от дъвчене на дъвка, тежко дишане или хъркане? Ако отговорът е „да“, вероятно страдате от мисофония. Какво точно представлява състоянието?
 
Все още има много въпроси около тази сравнително нов термин, но това, което знаем, е, че някои звуци могат да ни подлудят. Като тук не става дума за леко раздразнение или дискомфорт, а за отключване на дълбоки и интензивни усещания, които варират от паника, тревожност до гняв и дори възбуда. 
 
Ако обичайното раздразнение може да се определи със степен 3 по десетобалната система, то в случая на мисофония става дума по-скоро за 12. Звуците, които могат да отключат подобна реакция, са много и най-различни, включително звук при целувка и при наливане на вода.
 
Думата „мисофония“ означава „ненавист към звука“. Според повечето експерти състоянието е неврологичен проблем, а не нарушение в слуховата система. Смята се, че дисфункционално регулиране на нервните сигнали в мозъка отключва този интензивен дискомфорт.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Въпросът около причините, виновни за състоянието, все още е спорен. В някои от теориите се твърди, че не можем да се родим с мисофония, но все пак е замесен и генетичния фактор. Повечето експерти смятат, че се развива в късното детство и ранното юношество и че състоянието се влошава с течение на времето. 
 
За засегнатите от мисофония силата на дразнещия звук най-вероятно е без значение. Състоянието може да се развие от редица възможни фактори. Пациентите с други слухови нарушения, могат да го развият. 
 
Повече за мисофонията може да научите от видеото на BrainStuff: