Мигрената е неврологично заболяване, от което страдат приблизително 10% от хората. Жените са по-често засегнати от мъжете, всеки два на три случая засягат жени.

 
Приема се, че мигрената е заболяване предимно на младата възраст. Първите симптоми се появяват в тинейджърските години или в периода 20-25 години.

 


Рискът от развитие на пристъпите при жените нараства непосредствено преди или веднага след менструацията. За това състояние дори съществува отделен термин - менструална мигрена.


Смята се, че мигрената е болест, която засяга предимно по-емоционалните енергични и темпераментни хора. Такива хора преживяват по-бурно, както успехите, така и неуспехите си. Поради по-активния си начин на живот, те по-често изпадат в стресови ситуации.


Все още не са известни причините за мигрената, но е ясно, че има фамилна обремененост. Много от специфичните мозъчни механизми, отговорни за развитието на състоянието все още са загадка, което затруднява ефективното лечение на мигрената.Въпреки че мигрената протича разнообразно при всеки пациент в зависимост от това, какво я отключва, тя се характеризира с т.нар. мигренозен пристъп, който може да настъпи изведнъж или да се развие постепенно.


Най-общо мигренозният пристъп може да бъде разделен на три отделни стадия - предупредителна фаза, фаза на пристъп, следпристъпна фаза.


Според специалистите пристъпите се проявяват различно при всеки пациент като не е задължително да премине през всички фази.


Предупредителната фаза от мигрената трае няколко часа, но може да продължи и повече от няколко дни. Тази фаза се наблюдава в 60% от случаите. Тя включва т.нар. предупредителни признаци:


  • чувство на умора,
  • прозяване,
  • промени в настроението,
  • повишен апетит към някои храни,
  • нарастваща чувствителност към миризми,
  • светлина,
  • шум.
При 20% от случаите, пристъпът протича с т.нар. "аура" или предвестник на мигренозния пристъп. Обикновено симптомите на аурата се появяват от 20 мининути до 1 час преди главоболието и се характеризират с различни зрителни смущения – виждане на ярки петна, звездички и т.н.Най–мъчителната част от мигренозния пристъп е главоболието, което е силно, остро, пулсиращо, не се повлиява от аналгетици и най-често е разположено едностранно – предимно в областта на челото и слепоочието.При физическа активност или дразнители като шум, светлина и остри миризми главоболието се засилва, като могат да се появят и симптоми на гадене, повръщане, смущения в зрението, вегетативни прояви, топли и студени вълни, изпотяване или диария. Рязко се влошава трудоспособността.Макар и рядко, след като главоболието намалее или напълно отзвучи се наблюдава т.нар. следпристъпна фаза, при която пациентите изпитват чувство на сънливост, умора и апатия.Честотата на мигренозните пристъпи варира в широк диапазон – от два-три пристъпа годишно до няколко пъти месечно. Пристъпите варират по своята тежест и често са непредвидими.Терапията на заболяването е насочена да облекчи болката по време на пристъп, както и да намали честотата им.


Медикаментозна терапия се прилага само в случаите, когато приложените нелекарствените методи за предотвратяване на състоянието не дават ефект.


При медикаментозната терапия на мигрената се приема ежедневно доза от предписано лекарство, намаляващо риска от възникването на пристъп, т.е. осъществява се профилактика на мигрената.


Продължението очаквайте скоро.