Редица изследвания на американски учени сочат, че мозъкът на страдащите от мигрена се различава по структура от този на здравите хора. Проведените наблюдения и изследвания показали, че заболяването се съпровожда от удебеляване на соматосензорната кора (somatosensory cortex) на мозъка, съобщава специализираното издание Neurology.

 

Изследователският екип под ръководството на д-р Нушин Хаджихани от Масачузетската университетска болница на Института по медицина “Харвард” сравнил резултатите от мозъчния скенер на 24-ма души, страдащи от мигрена, и 12 здрави хора. При всички избрани пациенти с мигрена хроничното главоболие възниквало най-малко 4 пъти месечно в продължение на 20 години.


 

Оказало се, че при хората, страдащи от мигрена, соматосензорната кора – областта от мозъка, отговаряща за усещането за болка, температура и тактилна чувствителност (чувството за допир), била с 21% по-дебела от тази при здравите хора. 

 

По мнението на Хаджихани дълговременната и често повтаряща се хиперстимулация на чувствителните области на кората може с времето да доведе до удебеляването й. Според специалистите не е изключена и обратната връзка, т.е. удебеляването на соматосензорната кора може да е признак за предразположеност на човека към мигренозно главоболие. То може да означава и че страдащите от мигрена имат по-нисък праг на болката, предполагат специалистите. 

 

Според Хаджихани това откритие може да послужи като обяснение на факта, че хората с мигрени често се оплакват и от други разстройства, свързани с усещането за болка, в частност болки в гърба, ушите и челюстите. Често се срещат и проблеми с чувствителността – непоносимост към светлина или алодинията (allodynia), при която кожата става толкова чувствителна, че дори и лекият полъх на вятъра предизвиква болезнени усещания. Според учените резултатите от изследването могат да бъдат използвани за създаването на нови лекарства срещу мигрена, както и за препарати за профилактика на заболяването. 

 

По-рано учените установиха, че някои други патологични заболявания също влияят на дебелината на соматосензорната кора. В частност бе установено, че при страдащите от множествена склероза, аутизъм и болестта на Алцхаймер тази кора изтънява. Интензивното физическо или умствено натоварване също може да доведе до удебеляване на някои области на мозъчната кора, но не и на соматосензорния кортекс, отбелязват специалистите.