Близо 10 на сто от населението на света страда от мигрена. Освен широко разпространено, тя е и социално значимо заболяване, което причинява чести епизоди на временна нетрудоспособност сред млади хора в активна възраст, водещо до големи директни и индиректни загуби.

 

За доста хора това състояние изглежда почти безобидно, но все повече проучвания сочат, че силното и често главоболие обикновено е индикация за друг, много по-сериозен проблем.


 

Според най-новите проучвания мигрената дори би могла да бъде причина за инвалидизиращи състояния като парализа на Бел.

 

Изследователският екип от Тайван, публикувал откритията си в сп. Neurology, провел експеримент сред близо 200 хиляди доброволци с неврологична диагноза, свързана с частична парализа.

 

Те са проследявани в период от 4 години.

 

Половината от тях се оплаквали от мигрена. Оказало се, че главоболието върви ръка за ръка с почти всички мозъчни заболявания, които причиняват инвалидизиране.

NEWS_MORE_BOX

 

Основната причина е, че пристъпите при мигрена активират възпаление на черепномозъчни нерви.

 

Парализата на лицевия нерв, позната още като парализа на Бел представлява пълна загуба на волевите движения на една или повече мускулни групи. Когато тази загуба е относителна, става дума за пареза.

 

Заболяването носи името на шотландския хирург Чарлз Бел, който пръв описва състоянието в началото на 19 век.

 

То се проявява с невъзможност за осъществяване на елементарни мимически действия като например повдигане на веждата, затваряне на окото, повдигане на ъгъла на устата, нарушения във вкусовото възприятие, слъзната и слюнчена секреция.

 

Парализата на лицевия нерв се среща сравнително често – един човек на всеки 1000 е проявявал симптомите на състоянието поне веднъж в своя живот. Честотата на парализата е по-голяма при възрастните хора, като мъжете и жените са засегнати в еднаква степен.

 

В около 65% от случаите се засяга само дясната половина на лицето, а в 10% се наблюдава рецидив на заболяването.