Според международно проучване публикувано в British Medical Journal, хората страдащи от мигрена, са два пъти по-застрашени от инсулт.


Резултатите се базират на данни, събрани от повече от 10 000 възрастни американци, като едната част от тях имали симптоми на мигрена, а другите-не.

 

Учените установили, че страдащите от мигрена много по-често имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, а също така проявяват симптоми на заболявания на периферните артерии.


Повишен риск от инсулт се наблюдава само при хора с остри мигренозни пристъпи, протичащи с нарушено зрение, изтръпване на главата и други. Изследователите призовават страдащите от тази толкова неприятна болест да бъдат внимателни със здравето си. Те трябва да следят кръвното си налягане и холестерола, да не допускат наднормено тегло. Хората с мигрена по-често вдигат кръвното налягане. Те имат повишено ниво на холестерола.Специалистите предупреждават, че риска от инсулт е значително по-голям при пациентки с мигрена, които са над 45 годишна възраст, пушат и вземат орални контрацептиви.


Специалистите препоръчват жените, които имат мигренозни състояния с аура, да спрат цигарите и да обмислят други варианти за контрацепция.Направените тестове с опитни мишки показват, че високите нива на естроген могат да предизвикат тези състояния, но са необходими допълнителни изследвания.Здравословният начин на живот, редовните упражнения и контролът на кръвното налягане са сред най-лесните начини за намаляване на риска от инсулт, допълват учените.