Прилагането на хормонална терапия при менопауза е метод, който през последните години по-често е отхвърлян в масовия случай, за разлика от предходните.

 

С настъпването на климакса при жените нарастват редица рискове за здравето, като сърдечносъдов и остеопороза, заради чийто профилактичен ефект се препоръчва хормонално заместителна терапия при някои жени по преценка на лекар специалист. Друга причина могат да бъдат силно изявените симптоми на менопауза, които вадят жената от обичайния ритъм на живот и понижават неготово качество.


 

Ново изследване на световно известната американска Мейо клиник вероятно ще върне популярността на този метод използван, включително и за поддържане на красотата на жената преди.

 

Според него прилагането на хормонозаместителна терапия още при първите етапи на менопаузата има потенциал да намали риска или да отложи във времето развитието на Алцхаймер.

 

Спадът на хормоналните нива, какъвто се наблюдава по време на менопаузата при жените, оказва известно влияние за развитието на деменция и отключване болестта на Алцхаймер. С напредването на възрастта обемът на мозъка обичайно намалява. Тази промяна обаче е по-очевидна при хора с когнитивен упадък.

 

Д-р Кейал Кентарци, радиолог от клиниката по неврорадиоогия проследява промените в мозъка с възрастта и как заболяванията влияят на този процес. Според нея методите на образната диагностика дават възможност да се хване началото на болестния процес в мозъка много преди да се изявят клиничните симптоми на Алцхаймер и деменция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Тя намира разлики в тези промени при жени на хормонална терапия и без. Заключенията на екипа е, че хормоналната терапия забавя намаляването на мозъчния обем, което и подпомага предпазването от деменция.

 

Хормоналната терапия досега не е използвана с превантивна цел срещу дементивни заболявания, но ако изследванията на екипа се потвърдят на следващ етап с обхват от повече добролци е възможно да се работи в насока създаване на такива препоръки.

 

Не може да се каже, че деменцията се появява заради остаряването, нито че менопаузата води към нея. Когнитивният упадък зависи от различни рискови фактори като наследственост, генетични дефекти, житейски път, стандарт на живот. От значение за здравето на мозъка са поддържането на двигателна активност, надграждане на умствения капацитет в ежедневната работа, образованието, контрола на кръвното налягане, холестерола в кръвта, което и многократно се потвърждава при изследванията в областта. И не само в превенцията на Алцхаймер, но срещу всеки когнитивен упадък, влошаване на паметта, други форми на деменция тези лайфстайл фактори са ключови.