Учени от Института за познавателни и мозъчни науки на Макс Планк в Лайпциг и Изследователската група по Социална неврология към Обществото на Макс Планк в Берлин наблюдават намаляване в хормона на стреса при тениране на съзнанието, което промотира чувства като внимателност, благодарност или състрадание.

 

Количеството кортизол в косата на човек, може да предостави информация за това до каква степен той е обременен от чувство на постоянен стрес.


 

Според проучване на Техническото здравно осигуряване в Германия, 23% от обществото там редовно страда от стрес.

 

Този фактор влияе върху нормалното състояние и добрия начин на живот на хората. При тях се наблюдава повишен риск от поява на редица физиологични заболявания като диабет, сърдечно-съдови нарушения и психологически разстройства - най-често депресия, която засяга много голяма част от световното население.

 

Поради тази причина изследователите търсят различни методи, чрез които могат да редуцират всекидневната доза стрес при хората.

 

Добре известен начин за справяне с негативизма е тренирането на съзнанието, чрез различни видове медитация и поведенчески упражнения.

 

Според множество проучвания, след осем седмично практикуване на програма, включваща такъв тип упражнения, се наблюдава сериозно редуциране на чувството за стрес дори при хора, които не са изложени до голяма степен на него.

 

Досега не беше известно колко време е необходимо за редуцирането на всекидневния стрес. Също така при предходни изследвания след практиките, участниците сами трябва да оценят своето ниво на стрес.

 

Следователно отговорите на въпросниците биха могли да изкривят реалните резултати и те да изглеждат по-положителни, отколкото са в действителност.

 

Това е така, защото участниците знаят, че тренират своето съзнание, за да редуцират стреса в живота си. Тази информация сама по себе си повлиява на тяхните отговори.

 

Поради тази причина учените използват друг метод за получаване на реални резултати след проведените практики.

 

Концентрацията на кортизол в косата е подходяща мярка за измерване излагането на продължителен стрес.

 

Кортизолът е хормон, който се освобождава при стресови ситуации. Той помага на тялото ни да бъде нащрек и да мобилизира енергия, чрез която да преодолее появилото се предизвикателство.

 

Колкото повече стресови ситуации има в живота си един човек, толкова повече кортизол се отделя от надбъбречните жлези. Следователно се наблюдават повишени нива в кръвта и натрупване в косата.

 

Косата на човек расте приблизително с един сантиметър всеки месец.

 

Участниците участват в 9 месечно проучване, което проследява нивата на стрес при тях. За да измерят тези нива, изследователите, заедно с работната група на Клеменс Киршбаум от Дрезденския университет, анализират количеството кортизол на всеки три месеца в първите три сантиметра от косата, започвайки от скалпа.

 

След шест месеца прилагане на обучението, количеството кортизол в косата на участниците е намалено значително - около 25%.

 

В различните групи от хора, учените прилагат различни програми на обучение на съзнанието, за да проверят коя е най-ефективна.

 

През първите три месеца се наблюдават леки понижения в нивата, които значително нарастват през следващите три. През последните месеци от проучването нивата на кортизол остават ниски.

 

Следователно изследователите приемат, че продължителното обучение води до желаните резултати за намаляване на стреса. Ефектът не зависи от вида на практиките.

 

Учените наблюдават, че хората, които са преминали през социално-когнитивно или социално-афективно обучение, освобождават до 51% по-малко кортизол под влияние на стрес от тези, които не са били обучени.

 

В заключение изследователите отркиват, че прилаганите практики могат да подобрят възможността на хората да се справят с особено стресиращи социални ситуации в ежедневието им, както и с хроничения стрес.

 

Източници:

https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Fulltext/2021/10000/Contemplative_Mental_Training_Reduces_Hair.10.aspx