Маслото от розмарин помага за подобряване бързината и точността при изпълнението на определени умствени задачи, според учени.

 
За целите на изследването 20 доброволци решават серия от тестове, за да се установи скоростта на обработка на информация преди и след като са изложени на аромата на розмарин в работни условия. 
 
Установява се, че повишаването на нивата на цинеол в кръвта, вследствие вдишването на аромата на розмарин, води до подобряване на дейността на мозъка. Участниците с по-високи нива на съставката се справят по-бързо с изпълнението на задачите.
 
Поставянето на подобни естествени ароматизатори на работното място може значително да подобри продуктивността на служителите, казват експертите. Вдишването им ни зарежда и с енергия и повишава настроението.
 
Точният механизъм на действие на розмарина върху умствените способности все още не е напълно изяснен.
 
Резултатите са публикувани в Therapeutic Advances in Psychopharmacology.
NEWS_MORE_BOX
 
Доказало действието си през вековете, днес маслото се съдържа в различни лекарствени препарати. Наскоро Европейският съюз официално разреши и използването на екстракт от розмарин като антиоксидант в биологичните храни. 
 
Други изследвания показват, че етеричното масло има полезни свойства и за облекчаване на главоболие, мускулни болки, ревматизъм и артрит. 
 
Използването на натуралния продукт при масажиране на конкретната болезнена област, както и парни бани с масло от розмарин действат благоприятно при ревматизъм, както и за намаляване на болката.