Доц. д-р Маргарита Бакрачева е психолог и работи в Департамента по психолохия към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН). 

През 1999 г. завършва магистратура по социална педагогика, през 2003 г. защитава дисертация за докторска степен на тема „Психосоциална идентичност и субективно психично благополучие в юношеска възраст“. През 2005 г. става научен сътрудник I степен в Института по психология при БАН. През 2006 г. получава награда на БАН за млад учен „Марин Дринов“ и на Съюза на учените в България.
Член e на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология, на Съюза на учените, Асоциация за психично здраве, Дружество на психолозите в България.
 
 
Как се отразява на тонуса и настроението ни периодът след Коледните и Новогодишни празници? 
 
Има два етапа – настроението ни преди и след празниците. От една страна, те могат да бъдат много зареждащи и емоционално вдъхновяващи, ако имаме с кого да ги споделим и сме заобиколени от близки хора, което е от значение, особено за Коледа, тъй като е семеен празник. 
 
Що се отнася до негативния момент - ако не се чувстваме удовлетворени, имаме проблеми вкъщи или близките ни са далеч и няма възможност физически да споделим мига с тях, може да се чувстваме потиснати, да се депресираме и да изпаднем в по-минорно настроение. 
 
Нова година е празник, свързан повече с купонджийско настроение. В тези моменти сме с нагласата да оставим всички проблеми в предишната година и да ги „изметем“ през вратата, така че да отворим и пуснем новата година с цялата красота, очаквания и планове, които пренасяме в нея.
 
Обикновено хората са склонни подсъзнателно или съзнателно да очакват новата година да им донесе много по-приятни емоции от миналата. 
 
От друга страна, специално около Нова година, минорното настроение може да е свързано и с елемента „трябва“. Тъй като в новогодишната вечер, трябва да сме организирали нещо, трябва да се забавляваме, което може да наруши спонтанността и да го приемаме в известна степен като ангажимент. 
 
Празничните дни са свързани с много положителни емоции, радост, добро настроение, посрещаме ги с ентусиазъм. Защо след приключването им сме склонни към депресия? На какво се дължи нежеланието за връщане към ежедневните задължения?
 
След празничното настроение и приятните емоции, които са ни владели, в първия работен ден обикновено подхождаме с лека умора. Тогава желаем да споделим с колегите си как сме изкарали празниците, къде сме празнували, да изпитаме удовлетворение от това, че самите ние споделяме какво сме правили. 
 
Връщането към рутината на ежедневието след празниците е свързано с промяна в настроението, подобно като връщането на работа след лятната почивка. Основната причина е самото време, тъй като е студено, мъгливо, неприятно ни е, че трябва да излезем и да отидем на работа, вместо да стоим на топло вкъщи или да се забавляваме или пътуваме. Както след всяко откъсване от ежедневието, е необходим известен период на адаптация. 
 
Как да разпознаем симптомите на стрес и депресия?
 
В квалификацията на заболяванията има различни степени и форми на депресия, в зависимост от причините - вътрешни, външни, генетични или други. В повечето случаи това, което изживяваме, са депресивни симптоми, а не депресивно състояние. 
 
Обикновено чувстваме липса на тонус, на настроение, нямаме желание да станем от леглото и да изпълняваме ежедневните си задължения. Когато нищо не е в състояние да ни зарадва или мотивира, или да ни дава някакъв смисъл в живота, е сигнал за по-тежка форма на депресивно състояние. Има период, в който не сме удовлетворени от работата, има проблем вкъщи или и двете заедно, но въпреки минорното настроение, продължаваме да функционираме нормално и всеки ден да вършим задълженията си. Справяме се с проблемите със собствени сили и не е необходимо да търсим външна помощ. 
 
На подобно поведение трябва да се обърне по-особено внимание, когато то продължи не само няколко часа или дни, а повече от месец.  
 
И при по-леките, и при по-тежките случаи на депресивно състояние, без значение дали търсим помощ или не, е важно ние самите да си помогнем и да направим така, че да не забравяме да се радваме на нещата около себе си всеки ден, да живеем тук и сега. 
 
Няма човек, който в момент, когато няма с какво да се занимава, да не започне да изпада в мрачни настроения или да го връхлитат черни мисли. Те обикновено са черни, особено около период на преминаване от една година в друга. Роля играе и елементът на равносметка – какво сме свършили през годината и какво не сме, започваме да си мислим, че няма да успеем да се справим. От нас самите зависи да решим, че следващата година ще бъде по-благоприятна към нас и че ще имаме повече ресурси да постигнем това, което желаем. 
NEWS_MORE_BOX
 
Как можем да преодолеем лошото настроение и да бъдем ефективни, рабоспособни и бодри на работа след празниците?
 
Звучи малко абстрактно, защото единствената формулировка е да се наслаждаваме на това, което правим, особено когато е свързано с работата, да усещаме вкуса на храната, да се опитаме да поставим фокус върху удоволствието и приятното, дори и в рутинните задължения. Например, когато имаме срок за предаване на служебен проект, да се опитаме да се насладим на процеса на работа, на получения резултат и да поздравим себе си за свършеното. Добре е, ако всеки ден успяваме да си кажем едно „браво“ за нещата, които сме свършили през деня, включително за тези, които сме отложили за следващия.  
 
Няма начин да се абстрахираме и да бъдем щастливи, независимо от обстоятелствата. Това би било илюзия и бягство от реалността. Но, ако вярваме повече в себе си, нещата ще се получат. Самите ние може да се поставяме в позиция да се получава по-лесно, принципът е елементарен - не гледаме само в една точка и не чакаме нещо да се провали, а самите ние виждаме повече решения и какво бихме могли да направим, така че да помагаме на нещата да се случват. Тогава имаме и усещането, че съдбата е по-благосклонна към нас. Нека си помогнем коледните чудеса да се изпълнят ... с една усмивка.