Манията по почистване на дома може да доведе до депресия, според изследване, публикувано в сп. Molecular Pyschiatry.


Учените смятат, че унищожаването на бактерии и вируси всъщност прави имунната система по-слаба, а това от своя страна се отразява на функционирането на мозъка ни.


Отдавна се говори за връзката между поддържането на прекалено стерилна среда и повишения риск от астма и алергии. Смята се, че някои бактерии са необходими за укрепване на имунната система и без тях организмът ни става по-чувствителен към прах и полен, което води до алергия.Според учените тази свръхреакция може да навреди на способността на мозъка да произвежда „хормона на щастието“ - серотонин, което всъщност предразполага към изпадане в депресия. Те посочват, че процентът на засегнатите от мрачното настроение и ниска самооценка е сравнително по-висок в Западния свят, в сравнение с по-бедните страни. Именно при първите имунната система има по-слаб капацитет в справянето с вредни микроорганизми.


Около един на всеки 10 британци страда от депресия, в сравнение с един на 100 души в Нигерия, например.


Учени от Атланта, Джорджия, изследват как тази свръхчувствителност на организма влияе на мозъка. За целта, група от 27 пациенти приемат лекарства за лечение на хепатит С, водещо до подобни реакции.


„Смятаме, че имунната система причинява депресия.“, заявява д-р Андрю Милър от изследователския екип. Ако хората са подложени на контакт с повече бактерии и паразити, те са в състояние да подобрят контрола върху възпалението, допълва експертът.


„В днешно време хората се стараят да живеят в по-чиста и хигиенична околна среда. Така обаче имунната система не добива способност да се справя с инфекциозни агенти. Тя проявява свръхактивност именно защото не е обучена.“, подчертава д-р Андрю Милър.


Учените продължават изследванията в насока: могат ли противовъзпалителните средства да се използват за лечение на депресия.