Ежедневното богато на магнезий хранене обезпечава по-добро здраве на мозъка с напредване на възрастта, твърдят учени от Neuroimaging and Brain Lab на Австралийския национален универститет. 


Увеличеният прием на богати на магнезий храни може да помогне за намаляване на риска от деменция, подчертават още те.


Този увеличен с 41% прием на магнезий за деня забавя асоциираното със стареенето мозъчно свиване. Забавянето на този невродегенеративен процес е свързан с поддържането на по-добра когнитивна функция и нисък риск или отложено начало на деменция в късния етап на живота, подчертава водещият изследовател д-р Хаула Алатек от Центъра по епидемиология и обществено здраве към Австралийския национален университет. Проучването включва повече от 6000 здрави участници от Великобритания на възраст между 40 и 73 години. След анализ на данните изследователите откриват, че при консумиращите повече от 550 мг магнезий на ден мозъчната възраст е с година по-млада при календарно навършилите 55 години, за разлика от приемащите препоръчителната дневна доза от 350 мг. 


За период от година и четири месеца включените в проучването са попълвали пет пъти специално създадена анкета. Предоставените данни са използвани за изчисляване на дневния прием на магнезий от участниците, основаващ се консумацията на 200 различни храни и порции. Храните, върху които основно се спират изследователите, са зелени листни зеленчуци, бобови култури, ядки и семена, пълнозърнести продукти


Според изследователите заключението от проучването може да се използва в интерес на общественото здраве с цел изграждане на стратегии за превенция на деменцията и насърчаване на здравословното стареене чрез диетично хранене. 


Според тях по-високият прием на магнезий в по-млада възраст може да предпази от развитието на невродегенеративни заболявания и когнитивен спад, които започват рано или късно след навършване на 40 години. 


Проучването показва, че по-високият прием на магнезий може да има превантивен и невропротективен ефект преди началото на процеса на стареене. Невропротективният ефект е по-голям при жените, отколкото при мъжете, и по-голям при жените след менопауза, отколкото преди този период, което вероятно се дължи на противовъзпалителния ефект на минерала, се доуточнява от учените. 


Деменцията е седмата по ред причина за леталитет в света и броят на засегнатите нараства с увеличаване на продължителността на живота. Прогнозите са, че до 2050 г. числото на засегнатите от деменция ще стигне до 152,8 млн. души в световен мащаб, което е увеличение близо 3 пъти от данните за 2019 г. – 57,4 млн. души.


Няма лечения, които да излекуват или спират деменцията. През последните 30 години медицинската наука претърпява провал в търсенето на фармакологично решение срещу деменция. 


Проучването е публикувано в European Journal of Nutrition.
 

Референции

https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03123-x