Последици от нездравословния начин на живот, които причиняват болест на Алцхаймер и други видове деменция при възрастните хора, могат да засегнат паметта и при по-младите.

 

Изводът е базиран на многобройни изследвания на калифорнийски учени сред близо 20 хил. души, които изследвали зависимостта между начина на живот и когнитивните способности на мозъка, съобщава сп. Plos one.


 

Макар да е прието, че свежата и услужлива памет е привилегия на младостта, се оказва, че мнозина между 18 и 40 години често позабравят, ако не спортуват, хранят се нецелесъобразно и употребяват тютюневи изделия и алкохол.

 

Това е така, защото физическата активност предизвиква по-интензивно кръвообращение, по-голям приток на кислород към нервните клетки и така подобрява функционирането им. Препоръчваме ви редовна физическа активност и спорт, за да увеличите работоспособността на мозъка.

 

Също така цигарите въздействат отрицателно на цялата нервна система и в частност на работата на главния мозък. Резултатите от различни изследвания сочат, че пушачите показват по-лоши резултати в упражненията на запаметяване, отколкото останалите хора.

NEWS_MORE_BOX


Никотинът наистина може да подобри временно краткосрочната памет, но при продължително наличие на вредния навик дългосрочната памет постепенно изпада в истински нокаут.

 

И още - всекидневните стресови ситуации също влошават мозъчната дейност и способността да се запаметява. Кратката почивка е достатъчна при нормални други обстоятелства да се възстанови нормалната работа на паметта.

 

Неслучайно човек подсъзнателно забравя най-бързо именно дните, изпълнени с отрицателни емоции и преживявания – паметта има способността избирателно да “изхвърля” именно натоварващите го с негативизъм спомени.

 

Учените припомнят, че балансираното хранене е особено важно за когнитивните функции.

 

Микроелементите като фосфор, магнезий, цинк и селен са съществени за поддържането на мозъка. Към тези микроелементи се добавят и витамините B6, B9, E, необходими за високия капацитет на мозъчната дейност.

 

Магнезият е особено ценен елемент, участващ в над 300 ензимни процеса в организма, намалява нервното напрежение и е особено важен за поддържане на нервната и мозъчната дейност, а също така спомага за поддържане на правилен сърдечен ритъм, намалява и появата на болезнени мускулни спазми.

 

Вероятността от забравяне на младини показват и други фактори като недостатъчното развитие и упражняване на мозъка, високото кръвно налягане, както и постоянното присъствие на технологиите около нас.

 

Но наличието на дори само един от тях значително увеличава риска от нарушения на паметта, предупреждават специалистите.

 

Те се надяват, че информирането за тези опасности сред хората ще спомогне за тяхното ограничаване и предотвратяване.