Мозъкът е забележителен орган, голяма част от неговите функции са все още неизследвани. В древността не се е знаело много за него. Гален е първият учен, който констатира функциите на мозъка като отговарящ за движенията, речта, чувствата, взимането на решения и т.н.
 

Колко голям е мозъкът ни? Мозъкът на възрастен човек тежи средно между 1,3 и 1,4 килограма. Някои неврохирурзи твърдят, че консистенцията на жив мозък е като паста за зъби, други споделят, че е по-скоро като такава на меко сирене. Ако тези сравнения не са ви съвсем приятни, си представете, че 80% от съдържанието в черепа ви е мозък. Той се състои от бяло и сиво мозъчно вещество както и от равни количества кръв и гръбначно-мозъчна течност.

 


Еволюционно мозъкът се смалява. От археологични данни събирани в Европа, Китай, Южна Африка, Австралия, се знае, че човешкият мозък се е свил с около 9 кубични инча, което е около 10%. Все още не се знае с точност какви са причините мозъкът ни да се свива. Но според някои теории това е еволюционен ход, който прави мозъкът по-ефективно работещ. Други учени смятат, че смаляването на черепа се дължи на начина на хранене, тъй като диетата ни включва предимно храни, които се дъвчат лесно и за това не са ни необходими силни челюсти. Каквито и да са причините, големината на мозъка не определя интелекта.

 

Мозъкът ни има нужда от много енергия. Мозъкът на съвременния човек използва огромно количество енергия. Той представлява 2% от телесното тегло, но използва около 20% от кислорода в кръвта ни и 25% от глюкозата (захарите), циркулиращи в нашия кръвен поток. Тази огромна нужда от енергия е в резултат на работата, която мозъкът извършва.

 

Мозъчните гънки ли ни правят по-умни? Много спорен е въпросът от какво се определя интелектът, след като не е от големината на мозъка. Отговорът може би се крие в мозъчните гънки. Повърхността на мозъка е набраздена от дълбоки гънки – по-малки жлебове, наречени сулци и по-големи хребети, наречени гири (гируси). Тази повърхност се нарича мозъчна кора и се състои от повече от 100 млрд. неврони.