До 25% може да се подобри краткосрочната или работната памет при използване на неинвазивен лазерен метод, стигнаха до заключението учени от Университета Бирмингам в Обединеното кралство и Пекинския Университет в Китай.

 

За целта се прилага терапия с транскраниална фотобиомодулация (tPBM) в конкретна област на мозъка - десния префронтален кортекс, която е особено важна за работната и краткотрайна памет.


 

В изследването са се включили 90 души - мъже и жени, на възраст между 18 и 25 години.

 

Терапията с лазерната светлина с дължини на вълната от 1064nm е прилагана в десния префронтален кортекс при някои, докато при други е прилагана по-къса дължина на вълната или лечението е проведено в левия префронтален кортекс. Изключен е и плацебо ефектът с помощта на контролна група.

 

След tPBM лечение в продължение на 12 минути, участниците са помолени да запомнят ориентациите или цвета на набор от елементи, показани на екран.

 

При преминалите през терапия с лазерна светлина от 1064 nm към десния префронтален кортекс учените отчитат ясно подобрение в паметта в сравнение с останалите.

 

При преминалите през другите варианти на терапия учените наблюдат не толкова силни постижения спрямо първата група доброволци.

 

Изследователите анализират степента на подобрение на работната памет след само няколко минути терапия сред участниците. Проследяват още промените в мозъчната активност, използвайки електроенцефалографско изследване по време на терапията и тестването.

 

Въвеждането на този терапевтичен подход в медицинската практика би могъл да бъде от полза на много пациенти с различни заболявания и синдроми, които засягат мозъка, като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност и други.

 

Все още не е установено защо лечението води до положителен ефект върху работната и краткосрочната памет на хората, нито колко дълго продължават тези ефекти. Поради тази причина учените имат за цел да проведат допълнителни изследвания и анализи, с помощта на които да получат още информация за ефекта на този лазерен метод върху функциите на паметта.

 

Информация за изследването е публикувана в сп. Science Advances.

 

Референции:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq3211