Около една трета от хората с депресия не изпитва облекчаване на състоянието си след медикаментозна терапия, поради което усилията на изследователите са насочени към откриването на молекула, чрез която то би могло да се повлияе.

Миналата седмица новото издание на американската Национална академия на науките – PNAS публикува информацията, че асетил-L-карнитинът е един от обещаващите биомаркери за депресия.

 


Ацетил-L-карнитинът се синтезира от организма ни. Неговата основна роля е да превръща храната в енергия. Изследователският екип открива, че при хората с депресия нивото на ALC в кръвта е ниско.

 

Учените предупреждават, че тепърва предстои да се проведат предклинични изследвания, които да потвърдят този факт. Досега никой не е предполагал подобна връзка и откритието действително е пионерско, но това не бива да се използва като претекст за прием на хранителни добавки с L-карнитин. На този етап въобще не е ясно дали подобно средство би било от полза при депресия.

 

За откритието си д-р Расгон преглеждат медицинската и персонални досиета, лабораторни кръвни резултати и други изследвания и обследвания на хора с депресия между 20 и 70-годишна възраст. Между тях 28 са с умерена и 43 с тежка форма на депресия. Включени са и здрави доброволци.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ниски стойности на ACD екипът установява при хора, които са диагностицирани с най-тежка форма на депресия, както и при тези, които са преживели тежко психично разстройство по-рано в живота или не е подействала медикаментозната терапия.

 

Изследователите констатират, че ацетил-L-карнитинът е по-нисък и при една малка част от доброволците с история на пренебрежение, насилие и бедност в детството.

 

Лошият опит в детството има негативно влияние върху общото здраве, когнитивните способности и залага предразположеност към депресия в средните години и това е ясно отдавна, коментират експертите.

 

Все още не може да се твърди каква е връзката между депресията и стойностите на ACD, но вероятно ниската концентрация на аминокиселината компрометира капацитета на организма да се справя със стреса.