Ако имате съмнения дали някой или вие самите сте от рядката група на креативните личности, учените вече са на мнение, че това може да се установи и чрез магнитно резонансна томография на мозъка. Ясно е, че гениалните идеи няма как да се фотографират с какъвто и да е апарат на образната диагностика и че това, което се случва в мозъка като биологични процеси е едно и също за всички ни. Според екипа обаче хората с особено креативно мислене се отличават от останалите с невронната активост в определени структури на мозъка. 

 

"Ние не може да предскажем кой е следващият Айнщайн", споделя психологът Роджър Битти от Харвардския университет «Но определено смятаме, че открихме този мозъчен отдел, който се явява генератор на творчески идеи." Според изследователите достатъчно е да се сканира мозъка на човек, за да се види доколко гъвкаво и креативно е мисленето му. 


 

Креативността е основен двигател на човешкия прогрес във всяко направление – културно и технологично, но изучаването му като процес е трудно, дори невъзможно, тъй като няма начин да се „засече“, камо ли проследи и изучи този процес. Роджър Битти обаче не се отказва от идеята да документира творческия процес и намира съмишленици от Австраия и Китай. За целта екипът сканира доброволци, поставяйки им задачи за оригинално мислене.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Учените вдигнали още повече нивото като ограничили времето за даване на нестандартен отговор на 12 секунди. Отговорите на доброволците били оценявали по-късно от независими експерти. 

 

По принцип признак за остър ум е бързината на решаване на такива задачи и лекотата, с която се неоригиналните мисли се раждат в мозъка. Голяма част от доброволците били „скъсани“ на теста за оригинално мислене, разбираемо защо. Техните отговори не звучали различно от обичаен списък, който всеки може да изреди. Един гениален ум може да намери съвсем различно приложение на чорапите, сапуна и опаковката от дъвка като система за филтриране на водата, залепващо устройство за пощенски пликове и антена. 

Именно при тези хора учените все пак регистрирали различна закономерност в мозъчната активност. Връзката между три мозъчни системи била отчетливо силна. Едната от тях е свръзана със спонтанното мислене и блуждаенето, втората – с контрола при концентрация върху мисленето, третата – фокусиране на вниманието.

 

Поначало първите две системи работят една срещу друга, се пояснява в публикация в Proceedings of the National Academy of Sciences, но де факто при криативните личности тези системи могат да работят едновременно. 

 

За да потвърди откритото в Университета на Северна Каролина, научният екип провежда допълнително изследвания като набира достатъчно творци доброволци с помощта на австрийските и китайските колеги, в това число художници, музиканти, учени. По-нататък Битти планира да изследва мозъчната дейност по време на научни занимания или такива с изкуство и установи дали обучението помага за стимулиране на творческите способности.