Връщането в училище по време на пандемията е важно не само за напредъка на учениците в училище, но и за психичното им здраве.


Приемането за започване на учебната година в присъствена форма за учениците не се приема еднакво от всички деца и родители. Докато едни са обзети от паника за здравето на децата, други направо празнуват.


Пандемията на новия коронавирус промени ежедневието на целия свят и наложената изолация напълно отмени нашата ежедневна програма. Подобно на възрастните, децата и юношите трябваше да се приспособят към нова реалност. Но сега те постепенно са призовани да се върнат към ежедневието си. Колко лесна е тази задача? Карантината оказа различно въздействие както върху малките деца, така и върху по-големите. Но за всичко въпросът беше и си остава един: адаптация към променящите се условия.По време на карантината наблюдавахме обрат в рутината на децата към по-лошо. Тийнейджърите стояха будни по цели нощи и спяха до късно сутрин, а често и до обяд. Прекомерната заетост с компютри и социални мрежи беше основната им дейност. Разбира се, това е вече съществуваща тенденция, но донякъде подлежеше на контрол, защото имаше програма със задължения, която по един или друг начин налага отдалечаването от екраните. При новите обстоятелства, обаче, явлението е получило неконтролируеми размери, поради което промяната с връщането в училищата и адаптацията ще бъде по-трудна, особено за децата в началното училище. Тийнейджърите, които са част от клиентите ми в психологичната практика, до един споделят, че връщането в клас е чакан и положителен момент, защото се виждат по-често с приятелите си и поддържат по-чести контакти.


За разлика от юношите, за които изолацията беше равносилна на лишаване от свобода, именно поради невъзможността да се срещат със своите приятели, за малките деца това беше идеална възможност да прекарат време със семействата си – нещо, което преди не се е случвало много често.
В практиката ни често работим и с деца със затруднения в училище и с неприемливо поведение, девиантни прояви, деца, застрашени от изключване и такива, на които им е трудно да се впишат в социалната среда, страхът от новият коронавирус и официалните предпазни мерки се оказват удобно оправдание за нежеланието да се върнат в клас. За децата с вече съществуващи трудности въпросът за пандемиите и произтичащият от това страх са добра причина да останат на закрито. Всъщностq много от тях могат да развият проблеми със соматизацията, за да избегнат това, което ги затруднява.


Връщането в училище е придружено от решаващ въпрос. Каква роля ще играе разумният страх, произтичащ от безпрецедентната заплаха за здравето за нашите поколения?


Страхът не е чувство, което е в съответствие с естеството на подрастващите, като се има предвид, че те не са пряко застрашени от тази пандемия. По-малките деца сами по себе си също няма да се страхуват да ходят на училище. Във всеки случай зависи от това как семейната им среда ще представя проблема.


Ролята на родителите. При малките деца родителите трябва да започнат рутина, свързана с училищната среда. Тези, които още не са го направили, трябва да преминат през този процес, тъй като колкото по-дълго децата са в програма, толкова по-бързо и безболезнено ще се приспособят към училище. Учебният процес, дори в извънкласни области, е много важен за поддържане в елементарна рутина. За щастие много от децата посещаваха летни занимални и промяната на дневния режим за тях няма да е толкова драстична. Що се отнася до родителите на деца с трудности, те не трябва да почиват. Те трябва да бъдат бдителни в продължаването на усилията си за справяне с проблема, който „замръзна“ по време на карантинния период. Родителите трябва да работят с децата си, за да се справят с трудностите. Помогнете им да разберат, че не трябва да остават вкъщи поради страхове, принуди, физически дискомфорт и стрес.


Във всеки случай е важно да насърчите децата да се съсредоточат върху позитивите на ситуациите, които възникват в живота им. Понякога развитието може да бъде неочаквано, но там те трябва да се адаптират, като всички нас, като се фокусират върху положителното. Винаги има! Ако видим само негативното и съжаляваме, ще бъдем нещастни. Това е правилото.