Идентифицирането и лечението на високо кръвно налягане е изключително важно за запазване здравето на мозъка, констатират учени. Всяко увеличение на систоличното кръвно налягане с 10 мм повишава риска от умствени проблеми с 4%.

 


 

Проучване открива рискови фактори, които могат да доведат до развитие на когнитивни нарушения. В него участват над 23 хил. души, на възраст 45 и повече години. За 4-годишен период 1907 от тях развиват сериозни когнитивни увреждания.

 

 

Учените установяват, че хората, изложени на риск от инсулт, са по-застрашени да страдат от когнитивен упадък. Други предиктори са диабет, тютюнопушене, сърдечно заболяване.

 

 

Възрастта също е значителен рисков фактор. Всяко десетилетие удвоява опасността от когнитивни нарушения, казва д-р Фредерик Унферзагт, професор по психиатрия в Училището по медицина към Университета в Индиана.

 

 

Проучването е публикувано в сп. Neurology.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да запазим здравето на мозъка? Здравословният начин на живот може да ни предпази от различни заболявания, подчертават експертите. Затова е необходимо да се храним балансирано и пълноценно, да си осигуряваме редовна физическа активност, както и качествен сън. Отказването на цигарите, контролирането на кръвната захар и налягане също е важно.

 

 

Проучвания показват, че правилното хранене и консумацията на определени храни може да подобри дейността на мозъка.

 

 

Въпреки че не е открит конкретен начин за предпазване от болестта на Алцхаймер или деменция, експертите смятат, че няколко храни имат позитивна роля за общото умствено здраве.

 

 

За здрав ум наблягайте на консумацията на спанак, риба, зехтин, къри, къпини, ябълки, грозде, шоколад, кафе.