Прекомерното играене на компютърни игри може да доведе до депресия, тревожност и слаб успех в училище, сочи ново проучване на Американската академия по педиатрия.


Учените изследват повече от 3000 деца, учещи в начално и средно училище, в Сингапур. Те установяват, че почти 9% от тях са патологични играчи или „зависими“ от игрите. Подобни резултати са открити и в други страни.


За да се прецени нивото на патологичното играене на игри, авторите на изследването провеждат анкета сред ученици, като включват въпроси, подобни на тези, използвани за диагностициране на пристрастяването към хазарта, като например: стават ли по-разсеяни покрай прекомерното играене на компютърни игри, лъжат ли за времето, прекарано в това занимание, пренебрегват ли домашните и помага ли им играенето на игри да избягат от проблеми или неприятни емоции и чувства.Повече от две години, около 84% от определените като страстни геймъри, остават такива и сега, което показва, че това не е просто фаза, през която децата преминават, смятат изследователите.


Патологичните геймъри играеха средно повече от 31 часа на седмица, в сравнение с техните връстници, които отделяха по около 19 часа на седмица за заниманието.


Резултатите сочат, че тези, считани за „патологични“играчи, показват по-високи нива на депресия и други психични проблеми, отколкото техните връстници, които играят по-малко време видео игри.


При младежите, които редуцираха времето, прекарвано пред компютъра, намалява нивото на депресия, тревожност и социална фобия, отбелязва изследователския екип.


„Човек може да бъде определен като патологичен случай или „пристрастен“, ако тази практика му причинява някакви проблеми. Патологичните модели на зависимост от видео игрите включват различни области от живота, възможно е да се отразяват негативно върху семейството, училището и ежедневните дейности“, казва Дъглас Джентайл, професор по психология в Университета в щата Айова.


В момента има дебат в медицинската общност дали „пристрастяването“ към видео игри трябва да фигурира в списъка с психични разстройства в американската диагностика и статистическия наръчник на психичните разстройства - ръководство, използвано от Американската психиатрична асоциация в диагностицирането на психични разстройства, обяснява проф. Джентайл.


Психолозите препоръчват децата в училищна възраст да не отделят повече от един час за компютърни игри.