Покрай наближаващите празници, съзнанието ни се зарежда с мисли за преживяване на приятни емоции, но също така и за предстоящото нарушение на баланса по банковата ни сметка или цялостното й изпразване...


Портфейлът няма да е единственото нещо, което ще пострада покрай Коледния шопинг. Умът и тялото също са подложени на повишени нива на стрес.


Избирането на подаръци може действително да навреди на здравето, твърдят учени. Вредните последици от пазаруването са пряко свързани със стрес и реакцията на организма към физически и емоционални вътрешни и външни фактори. За мнозина, стресът покрай празниците е повече от достатъчен, за да се повиши кръвното налягане, фактор, както всички знаем, повишаващ риска от инфаркт или инсулт. Дори и ниските стойности на хипертония са свързани с мигрена, пристъпи на паника или остеопороза.


Случаите на сърдечни кризи нарастват средно с 10% по време на коледно пазаруване.


Установено е, че безпокойството покрай откриването на най-подходящите подаръци за любимите хора, може да доведе до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота.


Намирането на място за паркиране също може да бъде източник на безпокойство, когато трябва да се преборим с всички останали клиенти на магазина, които се състезават за останалото свободно паркинг пространство. След това трябва да се справим с тълпите от хора, силния шум... Подобни фактори увеличават още повече нивата на нервно и емоционално напрежение.


Как можем да избегнем стреса?


Харченето на пари, особено безконтролното, е изключително стресиращ фактор. За да не се изненадате защо в един момент сметката ви е празна – определете си лимит на средствата, които ще похарчите за подаръци.


Подгответе си списък с идеи за подаръци и се опитайте да планирате от рано коледния шопинг. По този начин ще избегнете претъпканите с хора молове, а и ще имате повече време да разгледате и обмислите решението си за подаръците, които искрено ще зарадват близките ви.


Защо пък не онлайн пазаруване!? Въпреки че то все още не е достатъчно популярно у нас, интернет шопингът пести много време, а и чрез него се избягват много други проблеми - трудно придвижване до определената точка, увеличен трафик, намиране на подходящо паркинг място...


Пазарувайте с дебитни карти!
Закупуването на точната вещ и хубав подарък носи чувство на удовлетворение, въпреки че в момента на заплащане може да се появи раздразнение и несигурност от даването и загубата на пари. Според психолозите използването на дебитни и кредитни карти, не носи същия стрес, тъй като има липса на физически досег и моментното осъзнаване за изтъняване на портфейла. Специалисти смятат, че разделянето с банкнотите в портмонето, определено е по-мъчително от промяната на едно число в друго в банковата сметка, което и без това се "асимилира" след време...


Понякога по-добър вариант е да се поднесе плик с пари, отколкото да се подари неподходяща вещ. Риск от грешен избор на подарък, например, почти винаги има при тийнейджърите.


По време на предколедното обикаляне по магазините, отделете време само за себе си! Разходете си, разгледайте уличните украси. Ярките цветове на светещите коледни лампички създават приятни емоции и настроение. Мислете позитивно и се насладете на предстоящите празници.


Коледното пазаруване е неизбежно. Но не забравяйте крайната цел - да зарадвате любимите хора с подаръци, независимо колко скъпи и големи са те.