Парконсон е невродегенеративно заболяване, което засяга около 1% от хората след 65 години. Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на няколко години. Обикновено, в началото те са незабележими и трудно се разпознават.

 

Ето някои от ранните симптоми, които биха могли да покажат, че в мозъка настъпват дегенеративни процеси.


 

Тремор. Това е един от основните симптоми на заболяването. Характерно за тремора при Паркинсон е, че той спира, когато човек започва да използва засегнатата част на тялото. В началото треморът е много лек и едва доловим. Той се засилва с прогресиране на болестта.

 

Затруднение при ходене. Съвсем лека промяна в начина на ходене се наблюдава като много ранен знак на заболяването. Пациентите с Паркинсон много често имат затруднения при ходени, влачейки стъпалата си по земята. А също може да се наблюдава неравномерна походка – забавяне или забързване на ходенето, рязка смяна на посоката и т.н.

 

Промяна в почерка. Микрографията е разстройство, което включва силна промяна в почерка – писане на много ситни букви. Лекарите свързват микрографията с медицинско състояние, което уврежда нервната система и е признак за заболяване като Паркинсон.

 

Загуба на обоняние. Хипосмия е състояние, при което човек изгубва способността си да усеща миризми. Загубата на чувствителност към миризми е чест симптом, който се проявява при 70 – 90% от пациентите с Паркинсон.

 

Това е един от най-забележимите симптоми, който не е свързан с движение. Той може да се развие няколко години преди да бъдат засегнати двигателните способности на човека. Хората, които имат хипосмия като симптом на паркинсон могат да имат: притъпено обоняние, трудности в определянето и различаването на миризми. Понякога лекарите проверят обонянието като ранен симптом на Паркинсонова болест. Хипосмията не е винаги симптом за паркинсон.

 

Проблеми със съня. Болестта на Паркинсон може сериозно да повлияе на съня. Едни от ранните симптоми на заболяването могат да са инсомния, умора през деня и нарколепсия, сънна апнея, кошмари, неконтролируеми движения по време на сън.

 

Имайки някои от изброените симптоми, не означава, че сте болни от Паркинсон. Но ако имате притеснения винаги можете да посетите лекаря си.