При психическите заболявания голямо значение има генетичната предразположеност, но факторите на околната среда също повлияват появата на психически заболявания. 

 

Центърът по биомедицински проучвания е провел изследвания, които са дали като резултат изготвянето на атлас, изреждащ рисковите фактори за психичните разстройства. 


 

Това проучване е публикувано в World Psychiatry и се счита за отправна точка, която улеснява ранната намеса и превантивните стратегии за лечение на психически заболявания, пояснява Целсо Аранго, ръководител на проучването. 

 

За проучването са изготвени триста и деветдесет метаанализа и са открити над хиляда връзки между рисковите фактори и проявите на психични разстройства. 

 

Рисковите фактори са били разпределени в четири категории, в зависимост от тежестта си, което без съмнение ще бъде от полза на специалистите за по-лесно диагностициране на психичните заболявания

 

Сред предразполагащите фактори за деменция, първо място заема диабетът тип 2, защото високите нива на кръвната захар увреждат нормалното функциониране на невроните. Редките социални контакти и депресията, които от своя страна също  намаляват връзките между невроните и водят до бързо развитие на болестта на Алцхаймер.

 

Употребата на опиоиди, на хероин и други обезболяващи, води до зависимост и преждевременна смърт. Един от рисковите фактори за прибягване към употреба на опиоиди е тютюнопушенето. Никотинът води до пристрастяване, което улеснява развитието на нова зависимост. 

 

Шизофренията е друго психично разтройство, което засяга над 1% от населението и е характерно за възрастните пациенти, но много от случаите се идентифицират още по време на юношеството. 

 

Ранното лечение и намеса при първите симптоми на това заболяване подпомагат за добрите прогнози на развитие на клиничната картина

 

Употребата на канабис и стресът в детска възраст увеличават рисковете за развитие на психични заболявания

 

Разстройствата от аутистичния спектър са все по-често срещани през последните десетилетия, въпреки напредъка в диагностицирането и в медицинския подход. 

 

Според атласа, издаден от Центъра по биомедицински проучвания, един от основните фактори, предизвикващ по-висок риск на поява на разстройства от аутистичния спектър при децата, е затлъстяването на майката преди или по време на забременяване. 

 

Все повече се увеличават случаите на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, особено през последните тридесет години, при децата на възраст между осем и дванадесет години. 

 

Затлъстяването при жените преди забременяване, тютюнопушенето по време на бременност, както и наднорменото тегло по време на бременност са сред водещите фактори, които преразполагат към развитие на този синдром при децата. 

 

 

 

Източник: 

https://www.sabervivirtv.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34505386/