Как тревожността провокира формирането на едни или други оплаквания и дискомфорт в тялото. (Продължение от първа част: Признаци на тревожност в тялото | Puls.bg)

 

4. Гадене или стомашни оплаквания


Обикновено свързваме пеперудите в стомаха с влюбването, но това може да има далеч по-различна трактовка. В червата има повече нервни влакна, отколкото където и да било другаде в тялото. Не случайно хората в древността са смятали, че умът ни се крие някъде в корема. Днес науката непрекъснато доказва връзката между червата и централната нервна система. Когато изпитваме безпокойство чрез нервната система и някои хормони стресът се предава и на корема ни. Голяма част на оплакванията при децата за болка в корема също се дължат на вътрешни преживявания и е показател за състояние на стрес. 
Голяма част от серотонина – „хормонът на щастието“ също се синтезира в червата. При емоционален дистрес се получава претоварване на нервната система по неговото предаване, в резултат на което се появяват оплаквания в коремната област. Възможно е те да се изразят в гадене, диария, лошо храносмилане.

 

5. Запек или диария

Когато организмът се настройва на режим „битка или бягство“, насочва ресурсите си към изпълняващите органи. При подобна мобилизация какво не правим – не се храним, тоест кръвният поток към храносмилателните органи е намален, за разлика от този към мускулите, органите зрението и слуха. Това може да стане причина за запек, но и за диария, при някои хора се получава редуването им. Те могат да бъдат придружени с подуване на корема, газове, коремна болка и спазми.

 

6. Изтръпване, остри болки и стягане

Централната нервна система и периферната нервна система са свързани. Това означава, че, когато изпитваме тревожност по всички тези връзки текат сигнали. Също както мускулите, сърцето и белите дробове са подготвени за ситуацията на „битка или бягство“ и нервите се подготвят за активна работа, за да отговорят на нуждите за бързина на тялото. Активизираните нерви създават ефект навсякъде по нервната система и могат да се появят оплаквания като изтръпване на пръсти, настръхване и др. Възможно е при силна възбудимост да се появи остра болка и стягане, особено в области на тялото, където се предполага такова, например при кръста, врата или челюстите. 


Признаците на тревожност не трябва да се пренебрегват, особено когато е засегнато функционирането и/или се изпитва физически дискомфорт. Това е достатъчен сигнал да се предприемат мерки поне в няколко направления, едното от които е грижа за емоционалното равновесие. От полза при тревожност е прилагането на техниката за дълбоко дишане, йога, тай чи и др. Можете да обсъдите състоянието си с личния лекар, който да даде ценни насоки и проверите здравето. Посттравматичният стрес не е за пренебрегване и за терапията му е необходима помощ от квалифициран специалист психотерапевт или психолог. В зависимост от дълбочината на проблема съответно заедно бихте могли да решите проблема в краткосрочен или по-дълъг порядък.

 

 

Подготвено по материал на Prevention - 6 Physical Symptoms of Anxiety to Know, According to Experts