Хората, които страдат от психичното разстройство шизофрения се нуждаят от медикаментозна терапия през целия си живот. В някои случаи първоначално изписаните лекарства трябва да бъдат модифицирани спрямо състоянието на човека.

 

При някои пациенти въпреки първоначалното положително действие на медикаментите се налага промяна в тяхната терапия.


 

В някои случаи необходимостта от модификации се дължи на влошаване на тяхното състояние. Негативният ход на заболяването често е резултат от внезапни промени, които настъпват в живота на засегнатите хора.

 

Алкохолът и наркотичните вещества също могат да влошат състоянието, както и други съпътстващи психиатрични заболявания.

 

Обичайно е хората с шизофрения да имат и други психиатрични състояния, като паническо разстройство, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, депресия или да злоупотребяват с различни вещества.

 

Възможно е също така самите медикаменти да причиняват дискомфорт сред пацентите, например заради поява на нежелани лекарствени реакции, което да ги накара да спрат да ги приемат.

 

Индикациите за необходимост от промяна на терапията и посещение при лекар могат да бъдат различни. Най-честите са свързани с промяна в настроението.

 

Някои пациенти, които страдат от шизофрения стават затворени, антисоциални, изолирани или имат повече симптоми, като параноя, халюцинации и странно поведение, говорят сами на себе си, смеят се или реагират по-остро.

 

Много от хората, които се нуждаят от промяна в терапията се ядосват без причина, имат промени в апетита, начина на хранене или на сън. Освен това някои от тях обръщат по-малко внимание на външния вид, хигиената или как се обличат.

 

Сред част от тях се наблюдват и депресивни симптоми, както и мисли за самоубийство или убийство.

 

Този вид симптоми и промени в държанието на хората с шизофрения могат да се наблюдават и когато те спрат да приемат назначени лекарства.

 

Антипсихотичните медикаменти често имат неприятни странични ефекти, които засягат настроението, мислите и тялото. За да избегнат това действие те обикновено спрират приема им.

 

При промени в настроенията или нормалното поведение на хората с шизофрения е изключително важно сигнализирането на медицински специалист, който да окаже помощ според ситуацията. Освен това подходът при хората, които имат силно проявени симптоми, трябва да бъде внимателен.

 

Референции:

https://www.webmd.com/