Какво представлява разстройството на преяждането?

Преяждането включва бързо консумиране на големи количества храна, дори когато човек не е гладен. Почти всеки човек преяжда от време на време, но това може да се превърне и в разстройство.

 


Разстройството на преяждането (хиперфагия) е сериозно, но лечимо състояние, което включва повтарящи се епизоди на консумация на големи количества храна. Това нарушение е било официално добавено в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5) през 2013 г.

 

В допълнение към консумирането на големи количества храна до точката на дискомфорт, състоянието се характеризира и с чувство за неконтролируемост при хранене и чувство на срам или вина за поведението.

 

Епизодите на преяждане, които се класифицират като разстройство на преяждането, могат значително и отрицателно да повлияят на здравето и благосъстоянието на засегнатия човек. Затова е особено важно да бъдат идентифицирани признаците и симптомите на нарушението и да бъде получена помощ, ако е необходимо. Двата основни симптома на преяждане са:

  • Ядене на по-голямо от нормалното количество храна за кратък период от време;
  • Усещане, че това поведение е извън контрол;

Епизодите на преяждане също се характеризират с три или повече от следните симптоми:

  • Чувство на дискомфорт в корема;
  • Хранене по-бързо от нормалното;
  • Хранене, когато човек не е гладен;
  • Чувство на отвращение, вина или тъга;
  • Хранене сам от срам

Как може да бъде разбрано дали преяждането е спорадично или се касае за разстройство на преяждането?

Някои специалисти може да сметнат изолираните епизоди на преяждане за нормални. Въпреки това, ако навикът на преяждане започне да оказва значително влияние върху качеството на живота, това трябва да бъде причина за безпокойство. За да бъде диагностициран пациент с разстройство на преяждането, той също трябва да изпитва подчертан дистрес и да има поне един епизод на преяждане веднъж седмично в продължение на три месеца.

 

За да бъде поставена диагнозата, лекарят ще трябва да зададе въпроси на пациента относно неговото скорошно и минало поведение при хранене. Преяждането може да варира по отношение на тежестта. Някои хора е възможно да изпитват по-леки симптоми и преяждане веднъж седмично, докато други може да имат по-тежки симптоми и преяждане 14 или повече пъти седмично.

 

Какви са усложненията от разстройство на преяждането?

Разстройството на преяждането може да допринесе за появата на редица усложнения, като:

Много от тези състояния са свързани със затлъстяването. Приблизително половината от всички хора с разстройство на преяждането също са с наднормено тегло.

 

Референции:
1. National Eating Disorders Association. New in the DSM-5: binge eating disorder
2. APA. What are eating disorders?
3. Cleveland Clinic. Binge Eating Disorder: Management and Treatment
4. Cleveland Clinic. Binge Eating Disorder: Living With