Първа част на материала

 

Повече жените, отколкото мъжете, са подложени на дистимия. Разпознаването на симптомите на тази лека форма на депресия, предотратява изпадането в по-тежко психо-емоционално разстройство.


 

 

Кои са симптомите, по които можем да познаем кога лошото настроение е повече от лошо настроение:

 

Промяна на апетита – липса на апетит или склонност към преяждане. Без да се обърне внимание на дистимията, те могат да се развият състояния на анарексия или булимия.

 

 

Проблеми със съня – депресивното състояние е обвързано с нужда от продължителен сън. За тези хора, сънят е своеобразен начин да избягат от напрежението на делничния ден. Лошото е, че дори и да се спи по цял ден, това не помага на засегнатия да се почувства по-добре, той остава изморен и сънен.
Налична е и другата крайност – непостоянен сън или хроничното безсъние.

 

 

Пасивност – страдащите от стрес, още повече депресираните, мислено постоянно са в измеренията на своето недоволство, нещастие. Тези хора, сякаш не присъстват в реалността: не са активни участници в диалог, не могат да вземат отношение към даден въпрос, още повече, сякаш не ги интересува... Обикновено те до такава степен са погълнати от собствения си проблем, че стоят бездейни и при ежедневните си рутинни занимания и задължения.

 

 

Негативизъм – депресирания човек се разпознава по негативната оценка, която изразява в множество насоки на живота си. Отрицанието ще се срещне в отношенията с любимия човек, семейството, колегите, приятелския кръг. Когато "не" стане характерна черта от личността, когато човекът се затваря, защото не изпитва удоволствие от занимания, в които участва, то това следва да се възприеме като сериозен признак за близките, че е наличен проблем...

 

 

Неувереност – ниска самооценка, липса на самоувереност, усещане за незначителност според психолозите са сигурен признак за изпадане в състояние на дистимия.

 

 

Липса на внимание и концентрация – липсата на способност да се обработи новополучена информация, да се възпроизведе текст, да се запомнят словесни данни, трудното и безрезултатно концентриране са повече от точен показател за състояние на лека депресия.

 

 

Променливо настроение – рязката промяна на настроението, лесното разплакване или грубото отношение, раздразнителността или обратното, чувството на безпомощност и безнадежност са едни от най-честите промени при дистимия.

 

Немарливостта и липсата на внимание към собствената външност и хигиена също са сериозен сигнал в отрицателна промяна на самочувствието.

 

 

Как се поставя диагнозата
Асоциацията на американските психиатри има разработено ръководство за симптомите на психичните разстройства. В случай, че определени признаци се проявяват в продъление на две години, то следват да се вземат терапевтични мерки. За децата срокът е една година.
За поставянето на диагнозата специалистът изучава "историята" на пациента.
Състоянието следва да се разграничава от подобни развили се вследствие на злоупотреба с алкохол, наркотици, заболявания или друго психично разстройство.